S počtem 27 střel zaujímá hodonínský rodák v týmu páté místo, naopak vévodí statistice hitů. Soupeře zastavil tělem ve 44 případech. „Když je možnost, snažím se hrát tvrdě. Tento styl je mi blízký. Nevím, jestli jsem zrovna přitvrdil s příchodem do NHL. Hlavně se snažím dělat vše, co po mě chtějí trenéři, abych byl prospěšný týmu," povídá Kempný pro Deník Rovnost.

Nárůst hitů je logický. Pro obránce v zámoří představuje důrazná hra téměř povinnost. „Člověk se kontaktu nevyhne. Užší kluziště, rychlejší hokej. Ale že vede Kempný statistiku hitů v Chicagu? To je podle mě překvapující," říká Sokol.

Jen o dva zásahy soupeře méně dosud zaznamenal parťák Kempného z obrany Brent Seabrook. Oba spolu zahájili v obranné dvojici utkání osmnáctkrát. Po Seabrookově boku má český reprezentant neutrální hodnotu účasti na ledě, zůstává na nule. „Trenér dává k sobě pravorukého obránce s levorukým. S Brentem jsem odehrál zatím nejvíc zápasů a moc si toho vážím. Je to super člověk a vynikající hokejista. Mám se od něj co učit," obdivuje Kempný kanadského vítěze olympijských her z roku 2010 ve Vancouveru.

Kvůli nabitému programu a šířce kádru v defenzivě Chicaga Kempný nějaká utkání vynechal. Při výjezdu na konci listopadu chyběl ve dvou venkovních duelech. „Sestavu se dozvíme vždy až na rozbruslení v den zápasu. Samozřejmě to nebylo optimální, že jsem jedno utkání hrál a pak zase ne. Člověk musí být furt připravený a pořád ve střehu," hlásí šestadvacetiletý bek, kterého v sestavě většinou nahrazoval krajan Michal Rozsíval.

Kempný tak využívá každé minuty na ledě. Jeho průměrný čas ve hře je 15:51 a je pátý nejvytíženější zadák týmu. „Nejvíc hraje Duncan Keith, Seabrook a Niklas Hjalmarsson. Bylo období, kdy jsem měl dvanáct třináct minut, nedávno zase osmnáct. Každý zápas je jiný," přibližuje.

Bývalému hráči Komety chybí minuty v přesilovce. „V Chicagu jsou na ni jiní borci. I když do jejich pozice se klidně může dostat. Už prokázal, že se v NHL neztratí," míní Sokol.

Zatím chybí Kempnému k úplné spokojenosti jen vstřelená branka. Povzbuzení k dalším výkonům má od týmu dostatečné. „Na Světovém poháru od něho přesilovky nebyly ideální. Stále se určité hry drobnosti ve hře učí, ale prokázal solidní výkony. Líbí se mi třeba jeho rozehrávka," chválí Kempného asistent kouče Chicaga Kevin Dineen na klubovém webu.

Kempný v NHL
Kolegové v obraně:
Brent Seabrook – 18 duelů
Gustav Forsling – 2
Trevor van Riemsdyk – 1
Michal Rozsíval – 1
Deviza: Kempný soupeři nedá dýchat. Z kádru Chicaga nasbíral doposud nejvíc hitů, má jich 44.
Nedostatek: Adaptace na NHL s sebou přináší zatím u Kempného občasné vyloučení. Mezi beky Chicaga má nejvyšší počet trestných minut, čtrnáct. Mezi obránci v NHL se však vyhýbá první padesátce.