Prší. Na zelený pažit hřiště Pod Palackého vrchem dupou jen těžké květnové kapky. Po lidech ani stopa. A to tu měli dávno pobíhat hokejisté Komety. Poprvé pod bedlivým dohledem kouče Zdeňka Venery a asistenta Lubomíra Oslizla. Přesto se potí a funí, poprvé od posledního zápasu. Jsou jen o pár desítek metrů vedle. Dřou v tělocvičně.

Venera už předpovědím počasí nevěří. Ví, že mu neporučí. „Tento týden nevypadá, že budeme venku. Je to škoda, klukům se v přírodě určitě trénuje líp,“ na okamžik zalituje kouč při premiérovém drilu v modrobílých barvách.

Pro někoho mohlo být překvapení, v jak ostrém tempu se komeťáci postavili na startovní čáru měsíčního závodu v chytání fyzické kondice. Kdo čekal pár vtípků a nějaký ten hod na koš, zbytečně kouká. Basketbal a nekonečná štafeta. Dva úkony, které jsou hlavní náplní včerejšího dopoledne.

Což o to, košíková vypadá jako odpočinková záležitost. Aspoň pro někoho. Postava dvoumetrového mladíka Ondřeje Dlapy, která mezi kolegy působí jako legendární Shaquille O'Neal v NBA, by se neztratila ani basketbalové lize. V tom mu zdatně sekunduje slovenská posila Juraj Valach, další dvoumetrový chasník.

To Roman Erat s postavou rozehrávače spoléhá na chytrost a na úvod úspěšně zkouší hod za tři body. Jinak ale žádná sláva. „To snad není možné,“ ozývá se sborově po zhruba páté nepřesné střele na koš.

Obstojně se s basketbalem perou i noví brněnští obránci Tomáš Žižka s Janem Švrčkem. S driblinkem si tyká i útočná posila z Ruska Leoš Čermák. Zámořím protřelý svalovec Radim Bičánek zase zalehává protihráče, div je neudusí. Naštěstí všichni přežívají bez úhony.

Bývalý obránce Znojma se na chvíli stává terčem vtípků trenéra Venery. „Kousek ti chyběl,“ dobírá si kouč svého svěřence poté, co popáté nechytí míč vyhozený před klikem. To už jsme ve druhé tělocvičně. Obě skupiny si vyměnily místa. Odpočinek střídá pořádnou dřinu.

Driblink se zvedáním nohou, slalom, vyhození míče a klik, pak do cíle. Znovu. A znovu. Na první trénink docela síla. Až závěr se nese v poklidném duchu, byť soutěžním. Střelba na koš. Kdo nedá, ten se „vrátí“ na druhou stranu tělocvičny.

Zdá se, že basketbal je doménou zkušenějších hokejistů. Ranař Bičánek s přehledem posílá míč skrz a s hrdostí nabízí k plácnutí svoji ruku Eratovi. Ten nedává. Naopak další borec se starty v NHL, rovněž ozdobený čepicí s kšiltem dozadu, je podobně suverénní. Jako by Jaroslav Svoboda trénoval i na betonových pláccích v Releighu, když válel za Huricanes.

Kolonku basketbal už mají hokejisté odškrtnutou. Přípravný dril jim ovšem teprve začíná. „Zapojíme i regeneraci, plavání, jízdu na kole. Na nic nezapomeneme,“ zve nový kouč na pokračování letních útrap.

Vše samozřejmě bez ledu. Hotová noční můra pro každého hokejistu. „Tohle je nejhorší období. Jenomže každý se musí kousnout a vydržet, bez toho se nedá sezona odehrát,“ vysvětluje nová posila obrany Jan Švrček, který se nejvíc obává jízdy na kole a plavání. Ani jedno jej jistě nemine.