Modrobílé peklo neutichlo ani při porážce. Děkovalo svým bojovníkům. Radostí však v Kajot Areně  bouřila jen hrstka fandů v červeném. Bylo to znamení, že velká hokejová válka skončila. Pardubice po dvou letech slaví titul. „Co nás čeká? Párty!“ řvali rozesmátí vítězové.

Pardubice v šestém finále vygradovaly svůj výkon, uštědřily modrobílým lekci z efektivity. Zvítězily 5:1 a celou sérii ovládly 4:2 na zápasy.

„Ve čtvrtfinále jsme byli půl minuty od vyřazení, myslel jsem si, že balíme kufry a teď máme pohár. Je to fantazie,“ juchal kapitán mistrů Petr Koukal.

Rozesmutnělí hráči Komety si přebrali stříbrné medaile, přesto se loučili hrdě. „Nikde jsem nezažil, aby dvacet lidí takhle dřelo pro mančaft. Ukázali jsme strašně moc. Škoda… Pak už nebylo kde brát,“ hlesl brněnský centr Tomáš Divíšek.

Poslední finálová bitva se lámala kolem první pauzy. Brňané 45 vteřin před koncem úvodní třetiny díky obránci Vašíčkovi srovnali na 1:1 a do druhého dějství vlétli jako tajfun. Dlouhý trefil Růžičkův beton, vzápětí Erat už třetí brněnskou tyčku v zápase. „Tlačili jsme a oni dali gól,“ smutnil brněnský gólman Jiří Trvaj.

ČTĚTE TAKÉ
Odcházení kapitána Koukala se povedlo: Na tenhle tým jsem pyšný
Rekordman Divíšek: Večer před zápasy jsme chodili na pivo

Pardubice zničehonic rozjásal střelec, který svůj gól slaví opravdu svátečně. Zadák Václav Benák se trefil poprvé v sezoně. „Poslední utkání a já dám první a zároveň rozhodující branku ročníku. To je paráda,“ rozplýval se obránce. Právě jeho rána nahlodala brněnskou psychiku. „Do té doby jsme špatně bruslili. Přečkali jsme tlak a vstřelili gól,“ pokyvoval hlavou Benák.

V polovině zápasu přišla další pardubická rána. Kapitán Koukal už po sedmi vteřinách bleskově zužitkoval dvojnásobnou přesilovku a zvýšil na 3:1. „Pardubice hrály ve finále přesilovky skvěle,“ hlesl  Divíšek.

Ani lídr bodování play off už nebyl ve své kůži. „Už nám chyběly síly na obrat,“ přiznal.

Když pardubický Tomáš Zohorna v 35. minutě navýšil na 4:1, bylo hotovo.

Brňané se loučili se smutně, ale se vztyčenou hlavou. „Hoši děkujem a Pro nás jste mistři,“ ozývalo se z tribun po posledním hvizdu.

Domácí diváci v posledních deseti minutách stáli a zpívali chorály, ale opravdové gejzíry radosti si užívala pardubická kabina. Z ní se dlouho ozýval pokřik: „Mistři, mistři!“

PŘIJĎTE PODĚKOVAT BRNĚNSKÝM HOKEJISTŮM V PÁTEK 17:30 NA NÁMĚSTÍ SVOBODY!!!

HC Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Vašíček - 7. Starý (Kolář I, Píša), 23. Benák (Buchtele), 30. Koukal (Kolář I, Sičák), 35. T. Zohorna (Bartek, Somík), 49. Kolář I (T. Zohorna). Rozhodčí: A. Jeřábek, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 7200 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.

Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, Koreis, H. Zohorna. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček - Kolář I, Koukal, Starý - Semorád, Cetkovský, Rákos - Bartek, T. Zohorna, Somík - Šagát, Kousal, Buchtele, od 55. navíc Nahodil. Trenéři: Hynek a Lubina.

Prohra ve finále? V Brně i tak důvod k oslavě

Brno /REPORTÁŽ/ – Tak jsme druzí no a có, no a có, no a có! Tento pokřik fandů Komety charakterizuje čtvrteční večer. Hokejové Brno čekalo přes čtyřicet let na úspěch podobný tomu čtvrtečnímu a podle toho fanoušci také ocenili výkon svých hokejistů, kteří až ve finále nestačili na favorizované Pardubice.

Utkání sledovalo více než sedm tisíc fanoušků v Kajot Aréně, devět tisíc na náměstí Svobody a další tisíce v restauracích po celé jižní Moravě.

Už hodinu před začátkem zápasu postávají před Kajot arénou stovky lidí. Někteří se na poslední chvíli snaží prodat lístek, který nepotřebují. „Sehnali jsme s přítelkyní od kamaráda jen jeden lístek, ale jsme dva. Tak chceme ten jeden prodat a jít se dívat na náměstí Svobody,“ říká Luboš Dvořáček. Protože za něj ale chce osm set korun, dlouho se mu to nedaří.

Všichni věří ve výhru Komety. „Už šest let jsem nevynechal jediný zápas. Mám permanentku. Určitě vyhrajou, ale i kdyby se to nepodařilo, musím jim zatleskat,“ usmívá se Michal Linhart.

Stejně optimističtí jsou také modrobíle pomalovaní lidé scházející se na náměstí Svobody. „Pardubice dneska dáme. V sobotu si z nich přivezeme pohár a pak se strašně opijeme,“ směje se Michal Krejčí. Na svém plánu už začíná pracovat, svědčí o tom umělohmotný půllitr s pivem.

Fanoušci na náměstí mají oproti svým kolegům v Kajot Areně nevýhodu. Nechrání je střecha. A protože prší, není to pro ně nijak příjemné. Déšť se snaží rozehnat šálami, ale nefunguje to. Duhu, která se objevuje nad obchodním domem Omega ale berou jako dobré znamení. „To je symbol vítězství,“ jsou si jistí tři mladíci s komeťáckými šálami.

Proprší celou první třetinu. Fanoušci na náměstí připomínají zmoklé slepice nejen kvůli dešti, ale i nepříznivému výsledku a rozehřívá je až vyrovnávací gól na konci první části zápasu.

Ve druhé třetině Pardubice strhávají průběh utkání definitivně na svoji stranu. Z Kajot Areny začínají někteří návštěvníci odcházet. „Je to prodaný zápas,“ vykřikuje jeden z nich. Do konce zápasu se k němu přidá ještě několik desítek lidí. Ostatním zase vadí, že přes ostatní fanoušky špatně vidí.

Naopak na náměstí Svobody teprve lidé posilnění alkoholem začínají pořádně fandit. A vydrží jim to až do konce. Posledních deset minut skandují už nepřetržitě. Zní pokřik „Pro nás jste mistři“ i „Tak jsme druzí no a có".

Smutných tváří je na náměstí jen minimum. „Sakra, vždyť před pár rokama jsme hráli o záchranu v nižší lize. Stříbro je super úspěch,“ prohlašuje Michal Kolínský.

Stejný názor má i Zdeněk Horáček opouštějící stadion. „I druhé místo je úspěch. Potlesk si Kometa určitě zaslouží,“ říká Zdeněk Horáček.

V klubu Melodka je ještě veseleji. Vedle příznivců Brna tam totiž utkání sledovali i fandové Pardubic. „Nečekal jsem, že vyhrajeme už dnes. Je to super. Kometa hrála skvěle a finále mohl vyhrát kdokoliv. To, že Kometa dokázala vyřadit Spartu, potvrzuje, že je to jeden z nejlepších týmů,“ připíjí soupeřům na zdraví Roman Zelený, který v Brně studuje. A stejně jako řada Brňanů ujišťuje, že bude slavit do rána.

PETR JEŘÁBEK, REPORTÉŘI ROVNOSTI

SLEDOVALI JSME ONLINE

60:00 - Hotovo. Titul získávají Pardubice!

51:00 - Nervy tečou dál. Jiří Vašíček dlouho osekával Rákose. To mu nestačilo a shodil rukavice. Za to samozřejmě putoval na trestnou lavici. Rákos jeho výzvu na bitku nepřijal. 

48:48 - A je nejspíš rozhodnuto. 1:5. Po akci Tomáše Zohorny se do odkryté branky trefil Jan Kolář. Kometě tak s největší pravděpodobností vzal naději na prodloužení série.

48:50 - Erat si bleskurychle nabruslil do útočné třetiny, Růžičku svojí ranou ale nezaskočil. Tlak Komety je stále bezzubý.

46:35 - Kometa konečně předvedla zajímavou přesilovou hru. Pardubičtí hráči ale lehali do střel nebo puk vyčapal Růžička.

44:35 - Rozjetého Zohornu fauloval Rákos. Pro brněnský tým je tu šance v podobě přesilovky.

40:01 - Začala třetí třetina.

Po druhé třetině začínají z Kajot Areny odcházet první fanoušci. Jsou nespokojení s vývojem zápasu. Část z nich je evidentně naštvaná a nadává na rozhodčí. Někteří dokonce tvrdí, že zápas je prodaný. Jednoho z fanoušků také vyvádí ochranka. Měl totiž schválně vylít pivo na jiného z návštěvníků Kajot Areny. Ne všichni ale nad Kometou zlomili hůl. Někteří stále věří, že brněnští hokejisté zápas otočí. „Snad se jim to podaří a pak vyhrají ještě v Pardubicích a budeme slavit titul. I kdyby se to ale nepovedlo, je to stejně úspěch. Druhé místo je také dobré. I když by to byla přeci jen škoda,“ poznamenal například Jan  Pekárek.

I přesto, že Kometa prohrává už o tři branky, lidé na náměstí Svobody začínají víc fandit. Zřejmě za to může také alkohol, kterým se někteří zahřívají. A když už se nedostává gólů v síti Pardubic, fanoušci se radují i z potyček mezi hokejisty na ledě. Nejvíc se křik příznivců Komety rozléhá v obchodní pasáži Omega, kam se občas jdou někteří z nich zahřát.

40:00 - Kometa se v závěru druhé třetiny hnala do útoku, ale Pardubice bez vážnějších potíží brání luxusní náskok.

34:27 - A další gól hostů. 1:4. Pardubice už se skoro dotýkají mistrovské trofeje. Brňané se příliš vysunuli, nechali ujet útočníka Tomáše Zohornu a ten kličkou ošálil Trvaje.

31:58 - Zohorna měl obrovskou šanci. Zpoza brány se k němu odrazil puk, ale brněnský mladík nezacílil přesně.

31:34 - Domácí jsou rozhození a nervózní. Po souboji před Trvajem brněnský kapitán Radim Bičánek zmazal pardubického Daniela Rákose. Ten schytal ránu a má monokl pod okem.

29:22 - Pardubice vedou o dvě branky. 1:3. Kritická situace pro Brno. Pardubice dostaly dvojnásobnou přesilovku a využili ji už po sedmi vteřinách. Po rychlé kombinaci se puk dostal ke kapitánovi Petru Koukalovi a ten už neměl těžkou práci.

28:52 - Pardubice byly v další přesilovce hodně nebezpečné a Radovan Somík napálil tyčku.

Podle informací strážníků sleduje na náměstí Svobody zápas devět tisíc lidí. „Zatím je vše bez jakýchkoliv incidentů,“ uvedla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

24:08 - Pardubický útočník Jan Starý ujížděl úplně sám na Trvaje, ale neprostřelil ho.

22:54 - Pardubice jdou do vedení. 1:2. Hosté se vůbec poprvé ve třetině dostali do pásma a hned vstřelili druhý gól. Buchtele objel branku, přihrál obránci Václavu Benákovi a ten propálil Trvaje.

21:00 - Kometa vstoupila do druhé třetiny obrovským tlakem. Nejdrřív měl vlekou šanci Dlouhý, který trefil Růžičkův beton, vzápětí Erat najížděl z pravé strany a trefil tyčku.

Na náměstí je poměrně klid. Prozatím jsou celkem zaražení. Na vině ale není ani tak úvodní gól jako spíš počasí. Po úvodní přeháňce sice déšť na chvíli ustal, poté se ale zase rozpršelo. Lidé jsou proto promrzlí. Fandit trochu začali až ve chvíli, kdy dala branku i Kometa a srovnala na 1:1.

19:14 - A je srovnáno. 1:1. Modrobílí dostali soupeře pod tlak a 46 před koncem se dočkali vyrovnání. Po obléhání branky se kotouč odrazil k obránci Jiřímu Vašíčkovi a ten propálil vše, co mu stálo v cestě.

Vzápětí šly Pardubice znovu do čtyřech, Kometa byla nebezpečnější než v předešlé početní výhodě, ale na pardubického gólmana Martina Růžičku nevyzrála.

12:59 - Také Kometa dostala možnost přesilovky, ale naložila s ní bídně. Ve dvou minutách se přes dobře sešikovanou východočeskou obranu nemohla prosadit do pásma.

07:50 - Domácí mohli srovnat, ale Leoš Čermák trefil v ideální pozici tyčku.

Poté, co ustal déšť, míří na náměstí Svobody další davy fanoušků. Vidí tak první gól v síti Komety. Většina náměstí v tu chvíli ztichne. Raduje se jen několik málo příznivců Pardubic, kteří nad hlavou mávají červeno-bílými šálami.

06:07 - Je to 0:1. Pardubice jdou do vedení. Svou sedmou brankou v play off využil přesilovku Jan Starý při vyloučení Jaroslava Svobody. Trefil se bombou ze středu útočného pásma po přiťuknutí Koláře.

00:01 - Utkání mezi domácí Kometou a hostujícími Pardubicemi právě začalo. V brněnské bráně stojí Jiří Trvaj.