Energetici až do 25. minuty skórovali jen při početních převahách. Po přesné střele domácího forvarda Rostislava Marosze a trefě na bližší tyč od Rudolfa Huny dokonce už v první třetině došlo k výměně brněnských brankářů. Devatenáctiletého Karla Vejmelku nahradil Marek Čiliak.

A trenér Alois Hadamczik se rozčiloval. Gól Huny totiž následoval po nedostatečném bránění od Vojtěcha Němce a navíc po nevyužité přesilovce Komety pět na tři, která trvala 78 vteřin.

Přesto Brňané měli i po druhé přestávce solidní šanci na bodový zisk díky úspěšnému průniku Tomáše Vondráčka a brance Petra Tona. „Do druhé třetiny jsme vstoupili vlažně, už na jejím začátku jsme měli problémy a vyvrcholilo to vyrovnáním na 3:3," poukázal asistent trenéra Karlových Varů Mikuláš Antonik na gól Tona, který ujel domácím obránců a spolehlivě zavěsil.

Dvaačtyřicetiletý útočník však po utkání mohl jen kroutit hlavou. „Pokud se nám podaří vyrovnat na 3:3 a vrátit se do utkání, tak si ho nemůžeme nechat utéct. Měli jsme Karlovy Vary zatlačit a rozhodnout v náš prospěch," měl jasno Ton.

Jeho kolegové si nepohlídali vstup do třetí třetiny a domácí Michal Vachovec tečoval puk za Čiliakova záda. „Věřili jsme, že utkání ve třetí třetině zvrátíme na svoji stranu. Bohužel v přesilovce přišla šťastná střela domácích. Celkově se štěstí přiklonilo na stranu domácích," lamentoval Beran.

Rozladění se nelze divit. Brňany tato porážka po důležité páteční výhře doma 5:2 s Vítkovicemi srazila na desáté místo. Nyní Kometa prohrála šest z posledních sedmi duelů. Naopak Karlovy Vary ukončily sérii čtyř porážek. „Pět branek jsme dali naposledy někdy před dvěma měsíci," vzpomínal spokojený střelec páté branky domácích Jaroslav Kůs.

Kometa má nyní náskok sedmi bodů na play out, a to před Vítkovicemi.

HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno 5:3 (2:0, 1:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Marosz (Bičánek, M. Rohan), 18. Huna (Bartek, Gulaši), 25. Bičánek (Marosz), 43. Vachovec (Bičánek, Kůs), 52. Kůs (Bartek, Baránek) – 23. Kaberle (Němec, Špirko), 29. Vondráček (H. Zohorna, Malec), 33. Ton (Burian). Rozhodčí: Šindler, Hrubý – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Střely: 25:32.
Zblokované střely: 8:14. Hity: 12:7. Úspěšnost vhazování: 49 % (35/72) – 51 % (37/72). Diváci: 3074.

Sestavy:
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Dvořák, Gulaši, M. Rohan, Sičák, Baránek, Weinhold – Huna, Marosz, T. Rachůnek – Bartek, Kůs, Vachovec – Gorčík, Gríger, J. Svoboda – Koblasa, Osmík, V. Tomeček – Flek. Trenéři: Mlejnek a Antonik.
Kometa Brno: Vejmelka (18. Čiliak) – Koch, Kaberle, Kuboš, Kozák, Dujsík, Malec, Trška – Ton, J. Hruška, Burian – Špirko, V. Němec, J. Káňa II – Vondráček, Koreis, Dočekal – R. Zohorna, Raška, H. Zohorna. Trenéři: Hadamczik, K. Beran a Pokorný.