Čtyřicetiminutová útočná smršť a téměř čtyřicet střel na soupeřovu branku stačilo brněnské Kometě pouze na jediný gól.

Brňané v pátečním 41. kole hokejové extraligy zasypali třinecké Oceláře nevídanou ofenzivní lavinou, jenže skóre se měnilo jen po zásahu Leoše Čermáka. Ten ovšem stačil k zisku tří bodů. Kometa porazila obhájce titulu fotbalově 1:0 a stále na desáté příčce s 53 body bojuje minimálně o postup do předkola play off. „Je to důležité vítězství, navíc s těžkým soupeřem. Takovou parádní první a druhou třetinu jsme letos ještě nesehráli. Nepomohli jsme si jen přesilovkami, ale víc šancí jsme měli ve hře pět na pět. Chyběly góly. Šancí jsme měli na několik branek,“ usmíval se brněnský asistent kouče Lubomír Oslizlo.

Kometa si užila duel v nezvyklé atmosféře. Brněnští fanoušci vyjádřili podporu tápající fotbalové Zbrojovce, když připravili před každou třetinou originální choreografii a pod kotlem roztáhli postupně tři různé transparenty. I tribuny se hemžily zvýšeným počtem červených zbrojováckých šál.

Třinec minulý týden vyměnil trenéry a na lavičku se podruhé postavil jako hlavní kouč Jan Tlačil. Proti Kometě vůbec poprvé i nový asistent a bývalý forvard Pavel Janků. „V první třetině hrála Kometa jasně lepší hokej. Pomohli tomu i naše vyloučení a byli jsme pod tlakem. Hráli jsme pasivně. Výborně zachytal gólman,“ vysekl Janků, který oblékal před dvaceti lety i dres brněnského Zetoru, poklonu Peteru Hamerlíkovi.

Jedinou gólovou euforii si brněnské publikum užilo ve 22. minutě, kdy rozjel akci Leoš Čermák, který propasíroval puk do brankoviště, pod tlakem objel bránu a nehlídaný kotouč zasunul do sítě. „Proměňování šancí je naše slabina. Hráli jsme devadesát procent první třetiny v útočném pásmu a nic z toho. Potom jsou zápasy zbytečně dramatické,“ uvědomoval si střelec sté branky Jihomoravanů v aktuální sezoně.

Už před tím se na ledě jiskřilo a za katr mířili za tvrdé zákroky především hráči Třince. Po nárazu na mantinel se v první třetině odbelhal s krvavým šrámem do kabiny brněnský Jaroslav Svoboda. „Není to nic vážného, ale má pohmožděnou krční páteř, naražené rameno a tržnou ránu na čele,“ komentoval Oslizlo stav hráče, který se teprve v lednu vrátil do sestavy po otřesu mozku.

Vítěznou premiéru v modrém dresu slavil slovenský bek Milan Hruška, který přišel v týdnu z Nitry. „Sžil jsem se s Brnem rychle. Hrál jsem to, co umím. Nic zvláštního mě nepřekvapilo, i když jsem nečekal hned napoprvé výsledek jen 1:0,“ povídal.

HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 22. Čermák (Holec), Vyloučení: 3:7. Bez využití. Rozhodčí: Konc, Kubuš (oba Slovensko) – Bláha, Čech. Diváci: 7200 (vyprodáno)
HC Kometa Brno: Trvaj – Sova, Žižka, Kováčik, Bičánek, Švrček, Hruška, Malec – Erat, Holec, Čermák, Zohorna, Svoboda Jak., Káňa, Dlouhý, Koreis, Petrovický, Balej, Svoboda Jar., Divíšek, Svoboda T.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Richter, Zíb, Lojek, Klouček, Bolf, Kania, Novotný – Peterek, Klimenta, Bonk, Polanský, McGregor, Hořava, Orsava, Varaďa, Ostřížek, Květoň, Adamský, Hrňa, Havel