Dvanáctý měsíc v roce brněnské hokejisty překvapuje v místy až mizerné formě. Jaký bude závěr roku letos?

Kometu ve čtvrtek doma v šest hodin večer čeká proti Vítkovicím pátý prosincový 
duel. Odmítá opakování nepříjemného koloritu, kdy její forma v prosinci uvadá. „Tohle vytváří média. Před rokem jsem tu nebyl, tak mě to nezajímá. Můžeme si něco povědět v lednu," hlásil s nadhledem kouč Komety Vladimír Kýhos.

Jeho tým se zatím brání i nepříznivé statistice. Tři ze čtyř duelů tohoto měsíce vyhrál. Přesto, nebo možná proto, si brněnští hokejisté minulý rok dobře pamatují. „Ten strašák je tu pořád. Většina mančaftu si ho loni prožila. Na jednu stranu nás dostává pod tlak, na druhou na něj nemůžeme myslet. Nehrajeme tak špatně," podotkl útočník Vojtěch Němec.

Před rokem se z brněnského postrachu zámořských hvězd v extralize stal snadný soupeř, který kolem Vánoc prohrál pět zápasů po sobě. „Tehdy jsme měli hodně zraněných, ti se pak vraceli do sestavy. Nakupilo se to," vzpomínal obránce Tomáš Žižka.Jak se extraligové Kometě daří v prosinci.

PRO ZVĚTŠENÍ ROZKLIKNĚTE

Kometa koncem minulého měsíce padla třikrát v řadě a hned se ozývaly hlasy, že letošní krize už začala. Hokejisté ji vzápětí zažehnali třemi výhrami. „To bylo hodně důležité. Začal se na nás nabalovat tlak," přiznal zkušený obránce.

V hlavách hráčů i vedení klubu ale snaha o neopakování minulých prosinců vězí. „Cítím z rozhovorů nervozitu. Každý chce, aby se to neopakovalo. Ale doma přece vyhráváme. Nepovedl se nám jen zápas s Litvínovem. Neopakujeme loňské výsledky. Tohle je nová sezona," uklidňoval Kýhos.

Pohled do statistik mluví jasně. Za čtyři předchozí prosince Kometa dohromady ztratila osm pozic v tabulce. Nejúspěšnější měsíc paradoxně zažila první extraligovou sezonu po svém návratu. Tehdy v posledním období roku získala solidních čtrnáct bodů. Z posledního místa se ale kvůli výrazné ztrátě nepohnula.

Ve čtvrtek může tradiční vánoční chmury Kýhosova parta zahnat. Vítkovice doma naposledy přejela po výborném výkonu 5:1. Soupeře navíc "zdobí" nevyrovnané výkony. Před výhrou v Kladně čtyřikrát prohrál. „Čekám těžký boj. Musíme si pohlídat především Romanovu lajnu, které se daří," měl před moravským duelem jasno brněnský trenér.