Puk mu zmizel někde ve výstroji. Sám brněnský gólman Jiří Trvaj netušil, kam zapadl. Mrskal tělem, předkláněl se, vyhrnoval dres. A kotouč nikde.

Zjevil se pod gólmanovou bruslí až za pár minut. „Nevím, kde byl. Asi někde v kalhotách,“ smál se brněnský hrdina play off.

Byla to symbolická příhoda třetího semifinále play off mezi Kometou a Plzní. Brňanům totiž zase stačil jediný zásah v indiánské síti. V pátek zvítězili 1:0 stejně jako v úterý v Plzni a rychlým tempem mašírují do finále. Nad druhým celkem základní části vedou už 3:0 na zápasy. „Ale se Slovanem jsem loni zažil, když jsme proti Trenčínu vztratili takové vedení. Musíme dál bojovat,“ zdůraznil domácí obránce Jozef Kováčik.

K vytouženému finále chybí Kometě poslední krok. Už v sobotu v nabité Kajot Areně může využít mečbol. „Hráči si ale uvědomují, že nás čeká ještě hodně práce,“ prohlásilbrněnský asistent Lubomír Oslizlo.

I v pátek se zdálo, že Trvaj puky přitahuje magickou silou. Brněnský hrdina s pomocí obětavých parťáků znovu zastavil indiánskou ofenzivní sílu. V sérii nepustil gól už 149 minut. Ve třetím souboji deptal soupeře, když pochytal 32 střel. „Někdy mám i štěstí, ale snažím se mu jít naproti. Dělám pro to všechno, snad se ke mně vrací,“ usmál se sedmatřicetiletý mazák, který si připsal šestou nulu v play off v kariéře.

A tak domácím stačil jediný gólový moment. Kometa dostala v závěru druhé třetiny přesilovku a bleskově ji využila. V čase 37:22 se puk dostal k Jakubu Svobodovi a ten se štěstím propasíroval puk za záda Marka Mazance. „Byli jsme lepší. Bohužel nám chybí koncovka. Trápíme se, máme smůlu,“ prohlásil plzeňský gólman.

Plzeň tasila nejbojovnější výkon v sérii. Její hráči byli důrazní, dohrávali souboje a nebáli se ani četných potyček. Jenže to nestačilo. Zase jim chyběly góly. Ne, že by si nevypracovali šance. Jenže Radek Duda trefil tyčku, Martin Straka selhal ve vyložené šanci. „Máme tutovky, ale chybí nám takové ty doklepávky, škaredé góly, které dávají Brňané. Snad se všechno otočí,“ posteskl si kapitán indiánů Martin Straka.

Když už byl Trvaj překonaný, pomohla mu velká porce štěstí. Běžela 38. minuta, když se vyprodaná Kajot Arena opájela radostí z úvodní branky a rázem ztichla. Po nepřehledné situaci z protiakce sudí zkoumali, jestli puk neskončil v brněnské brance. „Byl jsem klidný, věděl jsem, že se puk odrazil od tyčky,“ popsal Trvaj.

Brno pak ve třetí třetině vystavělo nepropustnou zeď ve vlastním pásmu a jeho bojovníci znovu odolali. Už v sobotu mohou oslavovat největší úspěch za půlstoletí v klubu.