Vzájemnému souboji nasvědčovalo pořadí už před posledním kolem, které potvrdilo šesté místo pro Kometu a třetí pro Spartu. Pražané tak sérii na čtyři vítězné duely odstartují na domácím ledě. „Bude to úžasná série, hlavně pro fanoušky, kterých bude strašně moc na obou stranách. Věřím, že na zápasy bude plno v Praze i Brně. Bude to pro ně dobrá podívaná," těšil se na sérii sparťanský obránce Jan Piskáček na klubovém webu.

První zápas čtvrtfinále je na programu v pondělí 13. března dvacet minut po šesté hodině večer na ledě Sparty, do brněnské DRFG Areny se série přesune v pátek 17. března a sobotu 18. března.

Kometa v posledním 52. extraligovém kole prohrála 2:3 po samostatných nájezdech v Olomouci. Brněnští hráči v moravském derby prohrávali už o dvě branky, když se v domácím dresu prosadili Jan Jaroměřský a Roman Vlach. Hostům dal naději na obrat krátce před koncem druhé třetiny Ondřej Němec, o vyrovnání se v třetí části hry postaral Martin Dočekal.

Duel nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, kde se nepodařilo skórovat hostujícím Marcelu Haščákovi a Marku Kvapilovi, naopak za Olomouc se trefili Vlach a Jan Eberle. „Ve třetí části jsme byli pod tlakem, ale srovnali jsme a v závěru jsme obětavostí tlak ustáli. Marek Čiliak podal opět skvělý výkon a držel nás celý zápas," uvedl asistent brněnského trenéra Petr Haken.

Kohouti se do vyřazovací části nedostanou a sezonu z povinnosti dohrají ve skupině o umístění. „Chtěli jsme play-off. Tři body nám chybí, ale které to byly, těžko říct. V sezoně jsme jich rozdali strašně moc. Play-off jsme chtěli, ale jako propadák sezonu nehodnotím," řekl olomoucký kouč Zdeněk Venera.

Boj o předkolo vyřazovací části nakonec ovládla Plzeň, která vyhrála na Spartě po nájezdech a posunula se až na deváté místo před Mladou Boleslav. Čtvrtou příčku získal hradecký Mountfield díky vítězství v Chomutově a zaváhání Litvínova.

Olomouc – Kometa Brno 3:2 sn. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Jaroměřský (Burian), 33. R. Vlach (Herman), rozh. náj. R. Vlach – 38. O. Němec (Brabenec, M. Kvapil), 47. Dočekal (Mallet, Nečas).

HC Olomouc: Konrád (Falter) – Škůrek, Vyrůbalík (C), Jaroměřský, Rašner, J. Galvas, Ondrušek (A) – Skladaný, J. Knotek (A), Laš – Eberle, Sundher, Burian – R. Vlach, Herman, Holec – T. Mikúš, Mrázek, Matai – Kotala.

HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – O. Němec (A), Bartejs, Kováčik (A), Gulaši, Zábranský, Malec, Šnajnar, Trška – Vondráček, Hruška, M. Kvapil (C) – Haščák, V. Němec, J. Káňa – Mallet, H. Zohorna, Dočekal – Horký, Nečas, Brabenec.