Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v neděli ve 20:00, najdete v pondělním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Brněnští hokejisté se znovu přiblížili předposlednímu Kladnu. V přímém záchranářském souboji 43. extraligového kola vyválčili výhru nad Středočechy 3:1 a v tabulce na ně ztrácejí tři body. Kometu posunul k důležité výhře dvougólový útočník Radek Procházka a gólman Sasu Hovi, který zneškodňoval jednu šanci za druhou. „Hovi nás vyčapal,“ posteskl si asistent kladenského kouče Petr Kasík.

Finský borec na konci druhé třetiny i s pomocí tyčky odolal Hornovi a Svoboda z protiútoku zasadil Kladnu rozhodující třetí ránu. „To byl jeden z klíčových okamžiků,“ měl jasno domácí kouč Vladimír Jeřábek. „A na začátku třetí části Sasu chytil gólovku do lapačky,“ dodal jedním dechem.

Kladenští hokejisté ve vyprodaném Rondu potvrdili formu z předchozích bitev a rozhodně nebyli zakřiknutí. O lepší výsledek je připravila jen řada nevyužitých tutovek. „Hokej určitě neodpovídal postavení týmů v tabulce. Lidi si přišli na své. I když jsme prohráli, hráčům poděkujeme za výkon“ líčil Kasík.

Brněnské diváky nabudil už po 57 vteřinách Radek Procházka, který dorážel po Ovčačíkově bombě od modré. Sváteční střelec s pomocí kladenského gólmana Kopřivy přidal ve druhé části hry i druhý zásah. „Bylo to jen štěstí. Nejsem typický střelec,“ říkal skromně.

Jenže Kometu dvougólové vedení už poněkolikáté ukolébalo. „Po vstřeleném gólu se vždycky dostaneme do hrozného útlumu. Na tom ještě musíme pracovat,“ zdůrazňoval Jeřábek.

Hostující hráči snížili a nadechovali se k obratu, ale chvíli před druhou sirénou je pohotovou střelou srazil Svoboda.

Kladno už na zvrat nemělo síly a Kometa mu po pátku znovu o něco hlasitěji dýchá na záda. „My jsme ale brali zápas jako každý jiný. Teď nás čeká Třinec,“ odmítal Jeřábek specifika páteční bitvy. Kometa po přímém souboji ztrácí na Kladno tři body, Rondo mohlo po zápase opět vyvolávat jméno nejoblíbenějšího Fina v Brně. Ten se s Brnem už zítra představí v Třinci.

HC Kometa Brno – HC Geus Okna Kladno 3:1

Třetiny: 1:0, 2:1, 0:0

muž zápasu: R. Procházka

Brno: Hovi – Houdek, Bičánek, Krstev, Ovčačík, Richter, Mojžíš, Kempný – Erat, Dopita, Dlouhý – Šindel, Divíšek, P. Hubáček – J. Svoboda, Huml, Brabenec – Ludvík, R. Procházka, Vondráček. Trenér: Jeřábek.

Kladno: Kopřiva – Kameš, F. Kaberle, Toman, J. Dlouhý, Mudroch, Šmach – Bělohlav, Patera, M. Frolík – Bílek, Kalla, Valský – Horna, Čurilla, Mar. Procházka – Stieler, Kuchler. Trenér: Vejvoda.

Branky a nahrávky: 1. R. Procházka (Ovčačík), 32. Procházka (Hubáček), 40. Svoboda (Brabenec) – 36. Valský (Bílek, Toman). Rozhodčí: Minář, Hradil – Bryška, Chytil. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Útočník brněnské hokejové Komety se stal největší hvězdou extraligového utkání s Kladnem. Dal dva góly

Střelec? To ne, jen jsem měl dvakrát štěstí

Brno /ROZHOVOR/ - Po skončení duelu fanoušci dlouho vyvolávali jeho jméno. Kladno zlomil dvěma góly. Po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání třiačtyřicátého kola hokejové extraligy. Útočník Radek Procházka rozhodl o výhře Komety 3:1.


Stává se z vás střelec?
Jen jsem měl dvakrát štěstí, nic jiného v tom nehledejte.

Druhý gól jste odrazil od brusle gólmana Kopřivy. Byl to záměr?
To ne. Puk měl projít až na sjíždějícího obránce. Nejsem střelec, ale jsem rád, že mi to tam dvakrát spadlo.

Od úvodní minuty se zdálo, že jste po výhře hladovější než Kladno…
Věděli jsme, že si nemůžeme dovolit žádný propadák a že musíme Kladno zlomit. Bylo jedno, jakým výsledkem, ale potřebovali jsme získat tři body.

Kladno jste zlomili v utkání. Bude to platit i v konečném účtování extraligy?
Doufám, že psychická výhoda bude na naší straně. Stáhli jsme se na tři body, i když rozhodovat se bude později.

Na tři body už jste se jednou dotáhli, ale Kladno vám potom odskočilo.
Měli jsme dobrou sérii, kdy jsme hráli měsíc dobře. Jenže nejsme New York Rangers, abychom dva měsíce v kuse vyhrávali. Hlavně jsme se dostali do zdravotních problémů, kdy kluci byli zranění a nemocní. Sestavu jsme látali všelijak, ale dali jsme se do kupy a doma jsme odpor Kladna zlomili.

Cítili jste před utkáním v kabině nervozitu?
Nebylo to tak hrozné. Trenéři nás upozorňovali, že musíme dát všechno za hlavu. V novinách se psalo, jako kdyby se hrál sedmý zápas play off. Jenže utkání zbývá ještě moře.

Nestraší vás myšlenka, že se Kometě nedaří manko definitivně smazat?
Bylo by to pro nás určitě výhodnější, ale na Kladno pojedeme ještě dvakrát a dvakrát s ním hrajeme doma. Konec sezony je ještě daleko, ze ztráty nervózní nejsme.

Jste smíření s play out?
Počítáme s tím, že ho budeme hrát. Nemůžeme si myslet, že vyhrajeme deset zápasů a všichni před námi prohrají. Bylo by to krásné, ale buďme realisté. (úsměv)

Rozhodčí měli rozdílný metr, posteskl si Toman

Hodně rozladěný byl po duelu s Kometou Brno kladenský obránce Milan Toman. Ani ne tak z extraligové porážky 1:3, jako spíše z výkonu rozhodčích.

„Utkání pro nás začalo hloupě, když jsme dostali gól po zbytečném vyloučení, ale před ním mě podrazil Divoch (Tomáš Divíšek – pozn. red.). Myslím si, že rozhodčí měli trochu rozdílný metr. Především ve druhé třetině bylo několik sporných momentů. Je to však jen můj názor,“ povídal po utkání Toman.

Také před druhým gólem Radka Procházky sudí údajně chybovali. „Markovi Čurillovi brněnští hráči málem urazili hlavu a rozhodčí od toho stál tři metry. Byli jsme naštěstí přichystaní a jeli jsme sem s tím, že nás něco takového čeká,“ pokrčil rameny zkušený hokejista.

Kladno mělo šance, ale ztroskotalo na výborném brněnském brankáři Sasu Hovim. „Zase tak špatně jsme nehráli. Dva góly jsme dostali z přesilovky. Brno o tolik lepší nebylo, jenže jsme nedávali branky, i když jsme příležitostí měli dost. Největší rozdíl byl ovšem v gólmanovi, který Brnu zachytal skvěle,“ chválil Toman.

Souboj dvou rivalů z úplného dna tabulky za klíčový nepovažoval. „Nemyslíme si, že šlo o zápas sezony. Ještě jich je dost, i když si i sebevětší optimista musí připustit, že skončíme v play out,“ uznal Toman.

Hovi: Tlak mi vyhovuje

Kladenská šance, nahrávka, střela a… zákrok brněnského gólmana. Stále ten samý scénář. Páteční souboj hokejistů Brna s Kladnem patřil domácímu gólmanovi Sasu Hovimu. Ten si připsal 31 zákroků a dotáhl nováčka k důležité výhře 3:1. „Docela jsem si zachytal. Byl to takový hokej nahoru dolů, výborný pro diváky,“ usmíval se blonďatý Fin.

V brance podle plánu po čtyřech zápasech vystřídal Jiřího Trvaje, ale pauza na něm znát nebyla. „Přesto jsem cítil trošku nervozity. Přece jen jsem nechytal dva týdny a hned jsem se postavil do branky k tak důležitému utkání,“ povídal.

„Ale pro mě je tlak dobrý. Hraju pak lépe,“ dodával vzápětí.

Kladno se na začátku třetí části nadechlo k poslední mohutné ofenzívě, jenže Hovi ji utnul už v zárodku. Za stavu 3:1 vyšperkoval svůj výkon, a famózním zákrokem vychytal aktivního Valského. „Pravidelně začínáme špatně poslední třetinu. Čekal jsem nápor. Byl to těžký zákrok, se štěstí jsem chytil puk do lapačky,“ rozebíral jeden z nejdůležitějších momentů zápasu.

Pak už Středočeši příliš nekousali. Když se dostali ke střele, stále naráželi na bezchybného Fina. „Jsem rád, že jsme důležitý zápas zvládli. Takové musíme vyhrávat, pokud ještě chceme zachránit sezonu,“ zdůrazňoval Hovi.

Miláček brněnského publika chvíli předtím tancoval na ledě v rytmu oslavných chorálů, což mu ještě vylepšilo náladu. „Máme čas chytit Kladno a třeba ještě někoho dalšího,“ zakončil gólman.

TOMÁŠ SVOBODA
JAROSLAV KÁRA