Stěžejní moment zápasu přišel už po 53 sekundách. Před Čiliakem se objevil nikým nehlídaný bývalý brněnský forvard Antonín Honejsek, jenž ve východočeském mužstvu hostuje. Domácí brankář zaúřadoval lapačkou. „Někdy je velká šance v úvodu dobrá, že když ji chytím, nakopne mě. Myslel jsem na to, že musím hlavně chytit první střelu," povídal Čiliak.

Od zmíněného momentu deptal hostující střelce. V obranné činnosti mu pomáhal svou obětavostí už i uzdravený bek Jan Hanzlík. „Určitě bylo poznat, že se vrátil. Když jsem viděl, že šel Hanzi na led, trochu mě to uklidnilo. Jen jsem si za něho klekl, kdyby náhodou prolétl nějaký puk. Ale přes něho těžko něco přejde," smál se pětadvacetiletý gólman.

Za sebou měli brněnští hokejisté jistotu, takže sami udeřili. Tři minuty před druhou přestávkou se prosadil mladík Radim Zohorna a na začátku třetí části na něho navázal rozhodující trefou Ton. „Kuba Koreis využil chybičky soupeře. Přidržel kotouč, hráč vyrazil proti němu a v té chvíli to krásně prohodil. Já puk poslal pod víko," ocenil dvaačtyřicetiletý forvard svého kolegu, který poté pečetil vítězství do prázdné branky.

Z Brna odjel s prázdnou bývalý kouč Komety Vladimír Kýhos, jenž s brněnským mužstvem v předchozích dvou sezonách slavil stříbro a bronz. „Nějak speciálně jsem utkání nebral, ale cítil jsem se tady dobře jako vždy," řekl Kýhos, který na konci minulé sezony opustil tým zklamaně, protože mu Kometa neprodloužila smlouvu. „Jen jsem realizačním týmu pogratuloval, to bylo vše," sdělil stručně.

Na výkonu jeho svěřenců ho zklamala koncovka. „V první a druhé třetině jsme měli víc ze hry. Shořeli jsme však na koncovce a Márovi," zmínil devětapadesátiletý kouč domácího gólmana.

Kometa díky prohře Pardubic 1:2 se Zlínem navýšila náskok v tabulce na jedenácté místo na osm bodů.

HC Kometa Brno – Mountfield Hradec Králové 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 37. R. Zohorna (Kováčik, Hanzlík), 44. Ton (Koreis, Burian), 60. Koreis (J. Káňa II, Hanzlík)

Rozhodčí: Kubuš, Müllner (oba SR) – Jindra, Zíka

Vyloučení: 3:3. Bez využití

Střely: 26:29. Zblokované střely: 9:22

Hity: 7:10

Úspěšnost vhazování: 49 % (30/61) – 51 % (31/61)

Diváci: 7483

Sestavy

Brno: Čiliak – Štindl, T. Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec, Kozák – Ton, J. Hruška, Ostřížek – Špirko, V. Němec, J. Káňa II – Vondráček, L. Čermák, Dočekal – R. Zohorna, Koreis, Burian. Trenéři: Zábranský, Pešout a Pokorný.

Hradec Králové: Kacetl – Pláněk, Plášil, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Hronek – Bednář, T. Knotek, Dej – Honejsek, Ihnacak, Červený – J. Kudrna, R. Pilař, Šimánek – Köhler, Vantuch, Courchaine. Trenéři: Kýhos, T. Martinec, Tvrdík a V. Sýkora.