První trénink sKometou má za sebou, první zápas před sebou. Nový kouč brněnských prvoligových hokejistů Vladimír Kýhos si začíná zvykat na nové prostředí.

Minulý týden ne zrovna vpoklidu skončil angažmá ve svém osudovém klubu– severočeském Chomutovu. Spřestávkami a víceméně úspěšně tam strávil devět let. „Už jsem měl to prostředí okoukané. Chtěl jsem změnu,“ vysvětluje Kýhos. Teď má sasistentem Petrovkou novou výzvu, Kometě má pomoct vrátit se do extraligy.

 

Podle vedení Chomutova jsou za vaším odchodem peníze a na klubovém webu se do vás zostra pouštějí. Proč je tomutak?

Mrzí mě to. Nikoho nepotěší, když se oněm vyjadřují takhle. Ti lidé jsou asi tak ješitní, že je štvalo, že jsem šel sám a nemohli mě vyhodit. Měl jsem snimi korektní vztahy. Myslím, že jsem nic až tak špatného neudělal. Vhokeji to tak bývá, že lidé mění angažmá.

Co byl tedy důvod vašeho přestupu do Brna?

Openíze nešlo, já jsem jim nějakou částku řekl, ale šlo oto, že jsem odcházel se záměrem jít do Brna. Mohlo se stát, že by mi po sezoně ukončili smlouvu a já bych nemohl nic dělat. Přišla nabídka zBrna od Jardy Medlíka (sportovní manažer Komety– pozn. red.) a Libora Zábranského. Jednání bylo perfektní, rychlé a korektní. Hlavně díky nim dvěma jsemtady.

Celé to proběhlo rychle. Ještě vsobotu jste vedl Chomutov a teď vás už čeká první zápas sKometou. Zatím jste sní vedl jeden trénink. Znáte už trochu brněnskéhráče?

Znám ineznám (smích). Představili jsme se, podali jsme si ruce. Řekl jsem jim něco otom, jakou mám představu. Co bychom měli hrát. Ale byla to hodně krátká doba na nějaké hlubší seznámení.

Do play–off zbývá necelý měsíc, devět zápasů. Dá se za tu dobu nějak změnit styl hry mužstva, přizpůsobit si ho kvaší představě?

Záleží hodně na inteligenci hráčů. Atady jsou špičkoví, chytří hokejisté. Myslím, že nebude problém poznat je a zjistit, co potřebují. Je jasné, že Každý trenér má jiný pohled na hru, chce po hráčích něco jiného. Řekl bych, že do play-off na něco máme ještě dostčasu.

Méně času ale zbývá do konce ledna, kdy se uzavírají přestupy. Mluvil jste na tohle téma sLiborem Zábranským, máte vytipovaného nějakého svéhokoně?

Těch hráčů, kteří by mohli přijít, už moc není . Domluvili jsme se, že se podíváme na soupisky mančaftů, které by přicházeli vúvahu, že by nám nějaké hráče mohli pustit.

ZChomutova už letos Kometa asi nikoho nepřetáhne, ale myslel jste na to, že byste si odtamtud přivedl někoho po sezoně?

Určitě bych rád přivedl nějakého hráče zChomutova. Tam jsou ale všichni pod smlouvami. Vúvahu by připadal třeba Milan Kostourek.

Brněnský tým znáte dlouhou dobu jako chomutovského soupeře, jak jste ho vnímal?

Kometu jsem viděl akorát když jsme spolu hráli a pak jsem si to pouštěl na videu. Vloni jsem to při čtvrtfinále (Kometa vněm vypadla sChomutovem– pozn. red.) samozřejmě rozebíral víc, ale na to člověk zapomene.

Ale bilanci máte sKometou dobrou. Chomutov vyhrál vposledních šesti zápasech, vyřadil ji zplay–off. Co byla její slabina?

Vždycky jsme věděli a byli jsme za to rádi, že Kometa nehrála nátlakový hokej. To byla podle mě velká chyba, zvlášť doma, kde má takovou diváckou podporu. Vtakovém prostředí by měl mít soupeř velké problémy. Dneska se musí hrát agresivníhokej.

Takže jste vChomutově měli recept na Kometu…

Hráli jsme hru, při které jsme hodně napadli. Je jasné, že pak soupeř ty chyby udělá. Na druhou stranu my jsme loni vplay-off vyhráli 4:0, ale musíme si přiznat, že jsme měli štěstí. Ty zápasy byly vyrovnané.

Máte představu, co by se mělo na hře Komety změnit třeba už vdomácím utkání se Sarezou Ostrava?

Musím si ještě prohlédnout, ten zápas co kluci hráli vJihlavě. Abych věděl, kde tlačí mančaft pata. Pak uvidíme. Před prvním zápasem chceme něco změnit, ale bude tohomálo.

Kometa má teď za sebou sérii tří porážek. Není to na hráčích nějakznát?

Myslím, že atmosféra vkabině není špatná. Žádnou deku na hráčích nevidím. Je ale pravda, že mi na ledě připadali takoví ztuhlí. Chyběla jim dynamika, rychlost. Třeba to byla jenom můj dojem, nebo byl špatný led. Kluci říkali, že se bortili.

Na jak dlouho jste tu vlastně podepsal smlouvu?

Na tři roky.

Takže plánujete, že se ze severních Čech přestěhujete na jižní Moravu?

Určitě se chci přestěhovat srodinou do Brna. Nemohl bych tady být sám, mám rok a půl malou holku. Nechci nikam dojíždět.

Na druhou stranu už nebudete moci tolik sledovat syna, který hraje první ligu zaKadaň…

Ten už stejně bydlí sám spřítelkyní a dohled tatínka nepotřebuje.