V pátečním zápase musí brněnská obrana vyhlásit stav nejvyšší bdělosti. Přijede nejlepší zakončovatel soutěže, který se trefil už devatenáctkrát. „Má dar střelce. Umí trefit skulinku v situaci, kdy to jiný napálí brankáře. Dává góly jako na běžícím pásu," uznal Růžičkovy schopnosti kouč Brna Zdeněk Venera.

Jenomže jeho svěřenci v úterý zaskočili i skvělé Kladno výhrou 4:2 a sebevědomí jim dál roste. „Růžičku si musíme pohlídat. Ale myslím, že Třinec si na nás musí dávat větší pozor než my na něj," vyhlašoval brněnský obránce Jozef Kováčik.

Dvojice zraněných

Ten se na ledě s třineckým ostřelovačem nepotká. Stejně jako centra prvního útoku Leoše Čermáka jej na pár zápasů vyřadily bolestivé naraženiny ze zápasu s Kladnem. „Sestava se možná trochu rozbije, ale další hráči nás nahradí," měl jasno Kováčik.

S Čermákem se na krátkou dobu připojí k dlouhodobým marodům Tomáši Svobodovi a Vojtěchu Němcovi, kteří po operacích ramene ještě ani nebruslí.

Podle výsledků Třince se Brno může těšit na ofenzivní smršť. Oceláři mají hlavně díky Růžičkovi a Radku Bonkovi nejproduktivnější útok extraligy, zároveň si ale příliš nelámou hlavu s bráněním.

Turek: Brno je favorit

Slezané poslední dva zápasy venku prohráli, pak ale zničili 7:3 Karlovy Vary. „Brno je pro mě mírný favorit. Doma v sezoně zatím všechno vyhrálo, v zádech má diváky, na domácím ledě je zkrátka opravdu silné. Chceme bodovat. Naším způsobem hry se nám to snad podaří," prohlásil třinecký kouč Josef Turek, který má tým kompletní.

Kometu čeká po třech dnech další souboj druhého týmu se třetím. Třinec předběhne jihomoravský celek pouze pokud uspěje za tři body. To se v Brně ale naposledy povedlo Pardubicím v posledním finále uplynulého ročníku.