Trenér Hadamczik se k práci vrací po víc než roce, kdy skončil na střídačce národního týmu. „S Kometou jsem jednal víckrát, poprvé už za totality. Nikdy to ale nedopadlo. Byl jsem překvapený, že nabídka přichází znovu. Měl jsem nabídku ještě od jedné evropské reprezentace. Chvíli jsem váhal, nakonec jsem se rozhodl pro Kometu. Když se podíváte do její historie, tak to je něco," vysvětlil Hadamczik.

V klubu nahrazuje Vladimíra Kýhose, který Kometu vedl minulé dvě sezony a získal s ní stříbro a bronz. „Jsem velmi rád, že jsme do Komety přivedli tak zkušeného a ambiciozního trenéra. Věřím, že nás posune dál," řekl majitel modrobílého týmu Libor Zábranský.

Hadamczik se tlaku, pod který se brněnští trenéři dostávají, nebojí. „V roce 2010 jsem taky neodmítl národní tým proto, že v ten rok vyhrál zlato. Nepotřebuji práci kvůli platu. Jsem ambiciozní, stejně jako Kometa. Jestli dojdeme na páté nebo první místo, to teď nejde říct. Kdo moc křičí, že chce titul, ten ho většinou nemá," řekl trenér.

První ohlášená posila Stehlík už za Kometu dřív hrála. Slovenský statný bek v Brně nastupoval v sezoně 2010/2011, kdy Brno zakončilo ročník v play out. „Kometa má vysoké cíle, proto jsem byl za nabídku rád. Za poslední roky se v Brně udělal velký pokrok, je tu jeden z nejlepší extraligových týmů," upozornil zadák, který přichází z Vítkovic.

Kromě příchodu nových jmen oznámil klub také prodloužení spolupráce s generálním partnerem pivovarem Starobrno. „Osobně to považuji za nejdůležitější věc letošního jara," uvedl Zábranský. „Věřím, že s Kometou konečně získáme ten vysněný dvanáctý titul," vyhlásil marketingový ředitel pivovaru Petr Syřiště.

Od pondělí 11. května také začne předprodej permanentních vstupenek na příští sezonu. Cena selozenních vstupenek se nemění. Zatím si je můžou koupit jejich současní majitelé, do volného prodeje zamíří permanentky v polovině června.

Po letní přestávce se do DRFG Areny vleze zhruba o 500 fanoušků víc. Výstavba nových sedaček začne už příští týden. „Na nová místa zatím permanentky neprodáváme, registrujeme však už zájem asi dvou tisíc lidí. Až budou nové sedačky hotové, budeme majitele permanentek losovat," uvedla Lenka Plšková z obchodního oddělení klubu.

ROZHOVOR S ALOISEM HADAMCZIKEM:

Tlak od fanoušků? Je absurdní si na něj stěžovat, pro lidi hokej hrajeme, vzkazuje Hadamczik

Brno – Jeho jméno spojovali fanoušci hokejové Komety Brno se svým klubem už několikrát. Až nyní ale trenér Alois Hadamczik na jih Moravy skutečně přichází. Modrobílý klub povede jako hlavní kouč. „Pracovat v Kometě je pro mě pocta. Není to fráze. V mládí jsem sledoval Pepíka Černého, Vláďu Nadrchala a další brněnské legendy. Vystřihoval jsem si jejich fotky. Je pro mě velká výzva vést takový klub," vyhlašuje po svém příchodu do klubu zkušený trenér, který naposledy vedl na loňské olympiádě v Soči českou reprezentaci.

Jak vypadalo vaše vyjednávání s Kometou?

V kontaktu jsme byli už několikrát, nikdy to nevyšlo. Nejvíc lituji, že jsem Kometu nevzal v roce 2011, po mistrovství světa v Bratislavě. Tehdy byla Kometa v extralize jedenáctá, vzal jsem znovu národní tým. Když člověk začíná z nuly, je pro něj reprezentace nejvíc. Tehdy jsem se rozhodl pro něj. Letos jsem se rozmýšlel znovu. Měl jsem nabídku od jednoho evropského národního týmu. Kdybych neměl trošku zdravotní problémy, možná jsem teď na mistrovství světa v Praze. Diskutoval jsem s kamarády a ti říkali, že se Brnu dařilo, ať sem nejdu, že budu pod tlakem. Ale nemohl jsem majiteli Liboru Zábranskému říct, že počkám, jestli bude Kometa v listopadu jedenáctá a pak přijdu.

Proč jste se tedy nakonec rozhodl vzít brněnskou nabídku?

První důvod je přímo fantastické divácké zázemí. To je pro hráče i trenéry velmi dobré, byť jsou o to vyšší nároky. Ale kdo neumí pracovat pod tlakem diváků, ten nemůže hokej dělat. Hrajeme pro lidi. Když přijdou, musíme jim poděkovat. Ne říkat, že jsme kvůli nim nervózní. To je absurdní a takové řeči nerespektuji.

Jaký je další důvod?

Byl jsem majitel fotbalového Baníku Ostrava a měl jsem postavený tým z hráčů z města a okolí. V Brně je taky dost kluků, kteří mají se městem a jeho okolím něco společného. V tom je velká síla. Je tady dost hráčů, kteří prošli Třebíči. Na výchově některých z nich jsem se už podílel, nechci se ale chválit. Ale věděl jsem o nich.

Chcete tedy stavět tým na hráčích, kteří už jsou s Kometou spojení?

Ano. Žádné velké změny neplánuji. Už jsem se díval, komu končí smlouva a kdo ji má dál podepsanou. Z Komety jsem dostal nabídku čtrnáct dní potom, co vypadla v semifinále s Litvínovem. Vzal jsem si pár dní na rozmyšlenou a zeptal se, co po mně vedení klubu chce. Kdyby mi řeklo, že chce jen titul, tak odpovím, že to neumím. Zlato zaručit nejde. Mluvili jsme o tom, jakou práci už Kometa udělala, jak je na tom s mládeží. Chci zabudovat mladé hráče, jako je třeba obránce Libor Hájek. S jeho rodiči už jsem se zkontaktoval a přesvědčoval je, aby v sedmnácti neodcházel do zámoří. Vidím ho mezi sedmi beky základní sestavy. I na tom jsme se s vedením shodli.

ZBYTEK OBSÁHLÉHO ROZHOVORU S ALOISEM HADAMCZIKEM SI PŘEČTĚTE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.