Do konce základní části zbývá Brňanům sehrát šest utkání, v nichž potřebují 
řadu herních aspektů zlepšit. Deník Rovnost vybral šest 
z nich.

PRODUKTIVITA. Brněnským hokejistům se z holí vytratila střelecká jistota. Na branku soupeřů sice za zápas vypálí v průměru o tři střely víc než do začátku krize, ale ze svého snažení vytěží o víc než branku méně. „Nabaluje se to. Hráči se dostali do útlumu, ze kterého se těžko dostává. Je potřeba mít v týmu tak pět lidí, kteří jsou schopní i v takových časech skórovat, pak se přidají ostatní," míní bývalý kanonýr Josef Černý, který za Kometu nastřílel 405 branek.

BRANKÁŘI. Ještě v první polovině sezony se Jiří Trvaj těšil z téměř nedotknutelné pozice, ale i on si v krizi vybral slabší momenty a ve třech duelech odjel z branky předčasně. Řečí čísel se Trvaj před krizí pyšnil úspěšností zásahů 91,5 procenta, v období od utkání se Zlínem z 19. prosince spadl na 88,9 procenta. „Když nehraje dobře žádná řada, je snadné všechno svádět na brankáře. Hráči v poli samozřejmě potřebují, aby gólman pomohl, ale stejně tak on potřebuje jejich pomoc. Jsou to spojené nádoby," tvrdí televizní komentátor Martin Hosták. „Kde teď vzít lepšího gólmana?" ptá se bývalý reprezentant Pavel Richter.

FORMA. Lze najít konkrétní viníky propadu tabulkou? Těžko. Hokej je týmový sport. O přínosu jednotlivých hráčů mírně napovídá statistika účasti na ledě, tedy plusové a minusové body. V krizovém období z ní vyšli nejhůř Tomáš Svoboda, Radek Dlouhý a Tomáš Divíšek, kterého už klub propustil. „Když se nedaří, musí se trénovat, jiná cesta nevede. Na druhou stranu je potřeba najít i únosnou mez, aby se hráči nestrhali," povídá Černý.

NÁJEZDY. Už osmkrát v sezoně dovedla Kometa své utkání do samostatných nájezdů, ale radovala se po nich pouze dvakrát. „Určitě se jim na tréninku věnují. Otázka je, zda jsou u toho sami, nebo jim třeba někdo pomáhá. Někdy pomůže, když pozvou cizího brankáře," radí Černý. „Nájezd je o šikovnosti hráče. Někteří ho promění, i když se jim herně nedaří," odmítá psychický tlak Hosták.

ROZŠÍŘENÍ KÁDRU. Tento bod už Kometa nestihne, protože přestupový termín skončil 
31. ledna. „Některé zápasy odehráli jen na tři pětky. Když jsem je viděl na Spartě, působili unaveným dojmem. Kádr potřebuje celkově posílit," všímá si Richter.

PSYCHIKA. Reprezentační pauza přišla zřejmě právě včas. „Půlka týmu není z Brna, můžou odjet a odpočinout si od hokeje. Ve městě je to složité, protože se pořád potkávají s fanoušky a hokeje se nezbaví," povídá Černý. „Týden je dost času na to, aby se od špatné série oprostili," doplňuje Hosták.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE