Příloha KometaZdroj: DENÍK

Brněnský klub Ligu mistrů bere jako doplňkovou soutěž. „Hrát ji budeme, ale není pro nás priorita, to je extraliga. Chceme se dostat v play-off co nejdál. A tam musíme být – hlavně klíčoví hráči – připravení, odpočatí a nezranění. Z reakcí partnerů i našich fanoušků cítím, že Ligu mistrů neberou jako důležitou součást sezony,“ povídá Zábranský.

Soutěž začíná na konci srpna a slouží i jako test před startem domácích soutěží. „Jako příprava kvalitu určitě má, což nepopírám. Ale že bychom se hnali za vítězstvím v Lize mistrů, to vůbec ne. Nechci zvyšovat náklady a držet tu navíc pětku starších hráčů, které pak nevyužiji. Je to neekonomické a není to rozumné, pakliže bych zase hráče přetěžoval a chtěl po nich ještě vrchol v sezoně,“ prohlašuje třiačtyřicetiletý Zábranský. Kvůli evropské soutěži nehodlá rozšiřovat kádr.

Liga mistrů
• V loňském ročníku Sparta Praha byla ve finále, podlehla švédské Frölundě 3:4 v prodloužení.
• Letos si Ligu mistrů zahrají Kometa Brno, Liberec, Třinec a Hradec Králové.
• Soutěž bude mít 32 týmů, čtyřčlenné skupiny se losují 17. května. Účastní se jí týmy ze Švédska, Finska, Německa, Švýcarska, ale i Velké Británie či Polska.

Nový ročník Ligy mistrů si zahraje kromě Komety vicemistr z Liberce, který vyhrál i základní část. Tím pádem jde do hry i druhý ze základní části Třinec a také v sezoně bronzový Hradec Králové. Losování čtyřčlenných skupin je na programu 17. května v Kolíně nad Rýnem. „Má to být kvalitní liga, když ji hrají vítězové a nejlépe postavené týmy z jednotlivých zemí. Ve srovnání s fotbalovou Ligou mistrů ale za ni není takové ohodnocení. Kluby na tom spíš tratí než vydělají kvůli velkému cestování,“ uvědomuje si bek Komety Jan Štencel.

Libor Zábranský.
Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

Evropské klání si vyzkoušel v dresu jednoho ze zakladatelů soutěže Vítkovic. „Starší hráči tolik necestovali, hráli spíš domácí utkání. Na venkovní jezdili mladší. Zápasy byly o to těžší, že jsme nehráli s tak zkušeným kádrem. Před sezonou se v Lize mistrů většina týmů rozehrává, takže jsme zkoušeli třeba různé variantu přesilovek,“ sděluje Štencel.

S ostravským klubem v sezoně 2014/2015 skončil v základní skupině, o rok později Vítkovice vypadly v osmifinále. Teď doufá, že si ji opět zahraje po problémech s kolenem, které ho připravily o zlaté play-off. „Jsem zhruba dva týdny po operaci. Rehabilituju a snad se stihnu připravit na sezonu,“ dodává dvaadvacetiletý bek.

Fanoušci Komety.
Liga mistrů? Fanoušci Komety se těší do Evropy, republiku už znají