Kdy jste se pro rezignaci rozhodl?

Když jsme dostali čtvrtý gól, věděl jsem, že i kdyby mě někdo přemlouval, budu soudný a odstoupím. Po slušném výkonu proti Vítkovicím jsem si myslel, že to nakopneme, ve Varech ale nezachytal gólman. Kdybych zůstal, říkal bych si, co mám udělat jinak. Dělal jsem maximum, ale nešlo to. Nevím, čím bych mohl mužstvu momentálně pomoct, potřebuje nový impulz. A když ho nevidím, je potřeba zkusit něco jiného.

Udělal byste s odstupem času něco jinak?

Asi ano, asi jsem měl uposlechnout devadesát procent svých známých, kteří mi říkali, že jdu do Brna v nepravý čas. Měl jsem přijít jindy. Možná po dvou medailích u reprezentace jsem měl skončit a přijít, když byla Kometa desátá. Věřil jsem však, že tým posílíme a budeme hrát ještě lépe.

Co jste řekl hráčům?

Podal jsem jim ruku a popřál jim, ať se daří. V týmu jsou velice slušní kluci, se kterými se dobře pracovalo. Nejsou tady lidi, kteří by porušovali životosprávu. Ale některé věci si prostě nesedly, nepřišla forma v pravý čas. Musím ale každopádně poděkovat všem, hlavně vedení klubu, které mi nekecalo do sestavy. Dávalo mi volnost i v doplňování kádru, tolik smůly jsem snad ale i v tomto ohledu snad ještě nezažil.

Doporučíte vedení svého nástupce?

Ne, zodpovědnost si na sebe nevezmu. Nikdy jsem nic takového nedělal, zodpovědnost si musí vzít majitel klubu.

Lojza ven, odvolávali diváci po debaklu 1:6 Hadamczika. Ten po utkání odstoupil

Brno – Tohle už trenér hokejové Komety Alois Hadamczik neustál. Po pátečním domácím debaklu 1:6 s předposledním třináctým Litvínovem ve 43. kole extraligy kouč v kabině oznámil svůj konec a později to samé sdělil novinářům. „Oznámil jsem majiteli Liboru Zábranskému, že chci v pozici trenéra skončit, že takto dál nejde pokračovat. Chci, aby vedení dalo mužstvu nový impulz a aby ho někdo zkusil nastartovat," zněla první slova třiašedesátiletého trenéra.

Kometa prohrála první třetinu 0:2 po brankách Rostislava Martynka a Jiřího Doležala, ve druhé třetině dostala v prvních dvou minutách dvě branky a Marka Čiliaka v brance střídal Martin Falter. „Jak jsme pak dostali čtvrtý gól, věděl jsem, že i kdyby mě někdo přemlouval, nemůžu pokračovat. Musím být soudný a objektivní člověk," hlesl Hadamczik.

"Jsme v situaci, že bychom dostali branku snad i ze střídačky"
Rozhovor s nynějším kapitánem Komety Brno Janem Hruškou si přečtěte v sobotním tištěném Brněnském deníku Rovnost

Ve funkci v brněnském klubu vydržel devět měsíců. „Jedná se o novou situaci, se kterou klub nepočítal. Vedení svolá schůzi, na které se bude řešit nově vzniklá situace. O víkendu rozhodneme i o tom, kdo bude stát na lavičce při utkání s Olomoucí," reagoval majitel Komety Libor Zábranský s tím, že s Hadamczikem ještě chtěl hovořit.

Sezona 2012/2013, tehdy nepovedený leden a začátek února stál Kometu místo v play off. Boj o udržení ji přineslo osm porážek v řadě. Nyní po výhře Vítkovic Brňané jsou desátí a už jen sedm bodů od jedenáctého místa. Po nedělním duelu čeká Brňany reprezentační přestávka. "Předáváme v pravý čas tým, který může hrát stále o nejvyšší mety a je na pozici zajišťující předkolo play off. Když se vrátí hráči po zranění zpět do hry, mužstvo bude silnější než teď. Chci poděkovat divákům, chovali se ke mně slušně a v hojném počtu chodili na zápasy," pokračoval Hadamczik. Fanoušci ho ve třetí třetině odvolávali za pokřiku: Lojza ven.

Hadamczikova brněnská bilance
- Příchod: 7. května 2015
- Konec: 5. února 2016
- Ve funkci trenéra: 54 zápasů
(43 duelů v extralize + 11 přátelských utkání)
- Bilance - výhry za tři body: 17, výhry za prodloužení / po nájezdech: 2, prohry v prodloužení / po nájezdech: 3, prohry: 22, skóre: 107:118
- Nejtěžší porážka: 21. kolo, 19. ledna, Sparta Praha – Kometa Brno 3:9
- Nejvyšší výhra: 12. kolo, 20. října, Kometa Brno – Pardubice 6:1
- Poslední zápas: 43. kolo, Kometa Brno – Litvínov 1:6

Spekulovalo se i o faktu, že s bývalým reprezentačním trenérem jeho svěřenci nemají dobrý vztah. „Měl jsem s kluky dobrý vztah. Podal jsem jim v kabině ruku a popřál, ať se jim daří," tvrdil.

„Je to pro nás ještě hodně čerstvé, takže ani nevím, jak se k tomu vyjádřit. Pokud trenér přišel s tím, že nám dá impulz, musíme doufat, že nám to pomůže," prohlásil nynější kapitán Jan Hruška.

Hadamczik hrál o svou pozici už v duelu s Vítkovicemi minulou neděli, tehdy Kometa doma zvítězila 5:2. „Kdybychom prohráli, tak přijdu na tiskovou konferenci se stejným stanoviskem. Za tu dobu jsem nebyl nervózní, jen zklamaný z výsledků," zakončil.

V reprezentační pauze věří ve zlepšení i Hruška, ten si však bude plnit reprezentační povinnosti, protože byl nominovaný na turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě a Třinci. „Nedá se za tu dobu všechno změnit, všechno chce svůj čas. Je to dlouhodobější proces. Musíme vycházet z toho, co nám jde, i když toho zrovna teď moc není. Sport je hlavně o hlavě," nabádal třicetiletý forvard a centr první formace.

Kometa Brno – Verva Litvínov 1:6 (0:2, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 4. Martynek (Hanzl, Kubát), 15. Doležal (Válek, Jurčík), 21. Pavlík (Lukeš, Kubát), 22. Černý (Hanzl, Trávníček). Rozhodčí: Čech, Hradil – Bryška, Lukš.

HC Kometa Brno: Čiliak (od 21. Falter) – Kaberle, Koch, Kozák, Kuboš, Malec, Dujsík, Kováčik – Burian, Hruška (C), Ton – Káňa, Němec, Špirko – Vondráček, Koreis, H. Zohorna – Dostálek, Dočekal, R. Zohorna. Hlavní trenér: Alois Hadamczik.

HC VERVA Litvínov: Petrásek (Janus) – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Černý, Frolo, Gula – Lukeš, Hübl, Gerhát – Trávníček (C), Hanzl, Martynek – Piroš, Reichel, Hořava – Doležal, Válek, Jurčík. Hlavní trenér: Radim Rulík.

MIROSLAV VOZDECKÝ
PETR MUSIL