„Jsme rádi, že jsme do Ligy mistrů vstoupili vítězně a i v soutěžních zápasech zůstali bez poskvrny,“ řekl brněnský útočník Jan Hruška.

Kometě k jistotě postupu pomohla i výhra švédského Malmö 6:2 nad Kuopiem. Brno vede tabulku skupiny dvě utkání před jejím koncem o bod před Malmö a o šest před třetím Kuopiem, s nímž má lepší vzájemné zápasy. „Bylo by blbé vypadnout hned v základní skupině. Samozřejmě se chceme dostat co nejdál. Liga mistrů je super zpestření,“ povídal Hruška, kterého s týmem čeká ještě v říjnu dvojzápas s Malmö.

Hokejisté brněnské Komety v utkání základní skupiny Ligy mistrů proti norskému Stavangeru.
Čiliak vyslal do tutovky Zaťoviče a Kometa postoupila do play-off Ligy mistrů

Brňané celkově z desíti zápasů před startem extraligy vyhráli devět, z toho na ledě Slovanu Bratislava podlehli až po nájezdech 2:3. Jedou stále na vlně z jara, kdy získali mistrovský titul. „Pořád je to jen příprava, ale vítězství nikoho neomrzí. Za týden začíná extraliga a chceme si to do ní přenést,“ uvedl asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Co ještě musí obhájci titulu ve své hře zlepšit do pátečního domácího startu extraligy s Třincem? Za prvé úvody duelů. Brňané proti Stavangeru stejně jako ve čtvrtek proti Kuopiu nechytili start. Prohrávali už po 63 sekundách, když se trefil Josh Soares. „Musíme se na začátky zaměřit. Ve výsledku se počítá jen jak utkání dopadne po šedesáti minutách, nemůže nám to však vycházet pořád,“ varoval forvard Tomáš Vincour.

I když to byla spíš Kometa, kdo udával ráz hry. Norové hrozili a dvakrát vedli o dvě branky – 2:0 a 3:1. Díky trefám Hrušky, nejlepšího střelce přípravy s šesti góly Martina Dočekala a v prodloužení Martina Zaťoviče domácí hokejisté vývoj utkání obrátili. „Zápasy v Lize mistrů mají velkou kvalitu. Mužstvo ukázalo vnitřní sílu, ale chceme hrát konstantně celých šedesát minut. První třetina nebyla ideální. Bohužel jsme byli ospalí, ve hře scházel drajv,“ zmínil Pokorný.

Efektivita v přesilovkách je druhý aspekt, na který brněnský trenér upozornil. „Sice jsme z přesilovek vstřelili dvě branky, jenže měli jsme jich hodně a je potřeba být v nich efektivnější,“ poukázal Pokorný na devět početních převah v utkání. I v Lize mistrů má Kometa využití pouhých 12,5 procent.

Převažovaly však spíš pozitiva a hráči si v sobotu odpoledne užili i křest dresů pro novou sezonu. Letos je tu pro fanoušky nezvyklá novinka. Oproti minulým letům má Kometa pro domácí zápasy modrou sadu dresů, pro venkovní bílou.

LETNÍ ZÁPASY: DEVĚT VÝHER, JEDNA PROHRA
Přípravné zápasy:

Třebíč (1. liga) – Kometa Brno 2:3 sn ✓
Kometa Brno – Slovan Bratislava (KHL) 3:0 ✓
Dukla Jihlava (extraliga) – Kometa Brno 1:5 ✓
Zlín (extraliga) – Kometa Brno 1:2 sn ✓
Slovan Bratislava – Kometa Brno 3:2 sn ✗
Kometa Brno – Dukla Jihlava 3:1 ✓

Liga mistrů:

Stavanger Oilers (GET-ligaen) – Kometa Brno 1:2 ✓
KalPa Kuopio (SM-liiga) – Kometa Brno 2:4 ✓
Kometa Brno – KalPa Kuopio 3:2 sn ✓
Kometa Brno – Stavenger Oilers 4:3 pp ✓

Nejlepší střelci v přípravě a Lize mistrů:
Martin Dočekal – 6 branek, Martin Zaťovič – 4