Jeho tým nasává atmosféru v nejlepší extraligové čtyřce, do níž jej ještě v únoru tipoval málokdo. Teď Brno pokukuje po finále. Jenže v cestě stojí druhý tým základní části, který na rozdíl od Sparty ve čtvrtfinále potvrdil formu a vyřídil Zlín 4:3 na zápasy. „Kometa podobně jako Zlín sází na solidní obranu, jen se možná víc opírá o fyzickou sílu. My musíme navázat na nátlakový styl, kterým jsme v sedmém zápase drtili Zlín,“ sdělil plzeňský útočník Pavel Vostřák.

Pokud chtějí Brňané kalkulovat s postupem, musejí zbrzdit plzeňskou přesilovkovou chloubu. „Měli v základní části úspěšnost přes 22 procent. Takové číslo neudělají bez šikovnosti i dávky improvizace. Musí mít techniku hole, s tím souvisí spousta věcí. Jsou prostě nepříjemní,“ prohlásil brněnský kouč Zdeněk Venera.

Brněnský celek si však před několika dny s podobnou výzvou poradil. Z ledu vymazal sparťanské přesilovky. „Jenže každý tým je hraje trochu jinak. Určitě si je podrobně rozebereme na videu a něco vymyslíme,“ slíbil kapitán brněnského mužstva Radim Bičánek.

Kometa uzavřela čtvrtfinále v parádní formě, platila na Spartu se třemi stejně údernými útoky. Elitní formace zařídila v play off jedenáct branek, dvě ostatní po desíti gólech. „To je pro soupeře složité. Neví, na koho se zaměřit. Jenže ani Plzeň nemá jen jednu kvalitní lajnu. Mají v týmu spoustu dobrých hráčů,“ zdůraznil Venera.

Plzeňskou ofenzivu neztělesňuje pouze lídr bodování Martin Straka. Indiáni spoléhají třeba na zkušeného střelce Václava Pletku, mladíka Jana Kováře nebo řízného Kanaďana Nicholase Johnsona, který rozhodl poslední čtvrtfinálový duel se Zlínem. „Plzeň patří do extraligové špičky dlouhodobě.

Myslím, že s příchodem Martina Straky i trochu změnili herní pojetí. Dřív sázeli na důraz, tvrdou hru, agresivitu. Teď jsou techničtější,“ přemítal Venera.

I proto chce kat Sparty znovu platit důrazem. A schopnostmi Tomáše Divíška. Ten s dvanácti kanadskými body patří k nejplatnějším hráčům play off. „Cítím se skvěle. Mám dost prostoru na ledě a hlavně se daří také celému týmu,“ naznačil skvělou náladu v týmu.

Táhnout bude také souboj gólmanů. Plzeňský Adam Svoboda i brněnský Jiří Trvaj už odchytali spoustu play off, navíc září v úžasné formě. „Jejich výkony ovlivní sérii víc než cokoli jiného. Těžko říct, kdo má navrch,“ nechtěl předjímat znojemský útočník Radek Haman, který oba brankáře výborně zná.

Oba soupeři mají dostatek mentální síly, jsou schopné obracet výsledky. Plzeň předvedla důkaz i v Brně, kde v prosinci smazala tříbrankové manko a vyhrála 5:4 v nájezdech. „Je obrovský důležité zůstat psychicky vyrovnaný. Nesmíte s pocity létat nahoru a dolů jako na horské dráze. Dokud nejsou vyhrané čtyři zápasy, pořád existuje šance pro oba týmy,“ řekl Svoboda.

Ten před desíti lety bojoval ve finále Stanley Cupu s Carolinou. „Doufám, že se nějaká podobnost s mou nejlepší sezonou v play off rýsuje. Ale ne úplně stejná, protože jsme tenkrát pohár nevyhráli,“ zavtipkoval Svoboda.