Některé věci se od loňska nezměnily. Na střídačkách stojí stejní trenéři, týmy vedou stejní kapitáni, pohromadě zůstala i většina kádrů obou moravských klubů. „Kometě přišel střelec od narození Ton. I s ním se ale dá Brno porazit. Připravíme se na něj, osobně ho ale bránit nebudeme," vzkázal zlínský hlavní kouč Rostislav Vlach.

Kromě obsazení je několik rozdílů i v situaci, ve které týmy do vzájemného klání vstupují. „Loni jsme po sedmém semifinále se Spartou měli na přípravu před finále dva dny. Víc než o Zlín jsme se starali o regeneraci a pak to bylo vidět," vrátil se k loňskému boji o titul brněnský asistent trenéra Martin Pešout.

Že se můžou poctivě připravit, těší i brněnské hokejisty. „Je to velký rozdíl. Série se Spartou byla loni hodně náročná fyzicky i psychicky. Další důležitá změna je, že letos začínáme proti Zlínu doma. Podle mě je to vždycky výhoda, i když loni jsme postupovali i po začátcích venku. Ale zrovna Zlín je tým, který je na vlastním stadionu o dost nebezpečnější, než u soupeře," upozornil útočník Jakub Koreis.

Týmy si prohodily role i co se týká zranění. Zatímco loni se zdravím bojovali Brňané, letos mají problémy s naplněním sestavy ve Zlíně. Kometě chybí klíčový obránce Michal Kempný, jinak je tým na trénincích kompletní. Ševci se musejí obejít bez útočníků Filipa Čecha a Pavla Kubiše. A mají problém se sehnáním náhrady. „Chtěli jsme Patrika Moskala ze Šumperka, má ale zápal plic. V Jihlavě máme Marka Melenovského a Michala Důrase, ti ale ještě hrají prvoligové play off," vypočítává Vlach.

Změnu registrují fanoušci i v brankovišti. V tom brněnském se loni Marek Čiliak střídal s Jiřím Trvajem, letos má slovenský gólman post jedničky jistý. Ve Zlíně naopak brankáře číslo jedna určeného nemají. Fantom loňského finále Libor Kašík letos nepodává vyrovnané výkony. „Kašík se musí ještě nějakou dobu učit. Proto jsme rádi, že máme v zásobě Tomáše Štůralu. On už si tím prošel a svými výkony nezklamal. Navíc máme k dispozici i Luboše Horčičku, který z nich je vůbec nejzkušenější. Kdyby bylo nejhůř, máme silnou trojku," věří Vlach.