„Kometa v posledních letech vychovala dva výborné obránce - Jakuba Zbořila a Libora Hájka. Oba ale předčasně odešli do zámoří. Proto přivádíme do klubu zkušené hráče, kteří ustojí očekávaní brněnských fanoušků," upozornil hlavní trenér Alois Hadamczik.

Zbořil odešel do zámoří před rokem a nedávno si ho jako třináctého hráče celkového pořadí vybral při draftu Boston Bruins. Hájkův odchod je čerstvý. „Jednal jsem osobně i s jeho rodiči, stejně tak majitel klubu Libor Zábranský. Viděl jsem Hájka mezi sedmi beky v základu. Víc jsme nabídnout nemohli, přesto odešel. Navíc Brno za něj dostane jen pár drobných," podotkl Hadamczik.

Obrana Komety
- František Ptáček, 40 let
- Tomáš Kaberle, 37 let
- Petr Kuboš, 35 let
- Jozef Kováčik, 35 let
- Jan Hanzlík, 33 let
- Tomáš Malec, 33 let
- Richard Stehlík, 31 let
- Ondřej Dlapa, 23 let
- Tomáš Dujsík, 22 let
- Lukáš Vágner, 21 let

Po Hájkově odchodu je věkový průměr obránců Komety přesně jedenatřicet let. „Nebudeme sem vodit mladíky třetí kategorie. Kdyby tady Hájek se Zbořilem zůstali, mohli hrát ve dvojici s někým zkušeným a dva starší beky jsme mohli pustit," sdělil kouč.

Víc než třicet let je i dvěma předsezonním obranným posilám jihomoravského klubu. Richard Stehlík má 31 let, Tomáš Kaberle už oslavil 37. narozeniny. „Richard už v Brně byl a je to charakterní kluk do kabiny. Tomáše dobře znám z národního mužstva. Přinese respekt a dobrou rozehrávku," připomněl Hadamczik.

Za třicátníky zeje v brněnské defenzivě díra. Nejstarší ze zbytku je třiadvacetiletý Ondřej Dlapa. „Vždy je nejlepší mít věkový mix, potřebujete hráče všech generací. Je těžké to poskládat, moc hokejistů na trhu není," řekl televizní expert David Pospíšil.

O obráncích se často říká, že zrají pomaleji než útočníci. „Pokud je obránce šikovný, zkušenosti mu pomůžou nahradit rychlost a dravost. Ale každý je trochu jiný. Plzeňský obránce Petr Kadlec nyní hraje stejně, jako ve dvaceti. U někoho se to mění víc," dal příklad Pospíšil.

Podobný případ je i nejstarší z brněnských beků František Ptáček. Čtyřicetiletý zadák při skončené suché fázi letní přípravy zaujal i své spoluhráče. „Franta je kapitola sama pro sebe. Superman, Robocop, Iron Man, pěší turista, prostě všechno dohromady. On si vždycky po náročném dnu dal ještě výšlap," uvedl pro klubový web po návratu ze soustředění ve Vysokých Tatrách útočník Vilém Burian.

„Na ledě se zdá, že už Franta nemá takovou frekvenci bruslení, má ale možná nejlepší fyzičku v týmu," dodal Hadamczik.