V přípravných duelech tak má speciální motivaci zabojovat o místo v sestavě. „Musím se prokousat výš," uvědomuje si hokejista.

Je pro vás motivace i to, že přišel nový hlavní trenér Alois Hadamczik, kterému se můžete předvést od nuly?

Jasně. Ale to je asi motivace pro všechny v týmu. Každý se chce předvést, každý si chce vybojovat co nejlepší místo v sestavě. Tak to funguje.

Mluvil s vámi trenér o vaší roli v týmu?

Zatím ne.

V minulé sezoně jste často lepil místa, která v sestavě vznikala třeba kvůli zraněním. Může být vaše výhoda, že v útoku zvládáte pozici centra i křídla?

Radši si chci vybudovat nějaké své pevné místo v týmu. Nechci jen lepit volná místa, případně být jen náhradník. Chci podávat kvalitní výkony a dostat se nastálo do základní sestavy. Ale musím se o to poprat.

Uvažoval jste nad tím, že třeba požádáte vedení Komety o uvolnění na hostování do týmu, ve kterém byste měl výraznější šanci na větší prostor ve hře?

To jde těžko, když momentálně nevím, jestli se do sestavy Komety prokoušu. Nemůžu teď uvažovat o nějakém hostování, chci se prosadit tady. Pokud to nevyjde, uvidíme, co dál.

Počítáte s tím, že odehrajete všechny přípravné duely?

Nevím. Myslím, že nás trenér bude protáčet. Máme teď pět lajn, jedna je tedy vždy navíc. Možná i na mě někdy vyjde, že nenastoupím.

Jak s odstupem času hodnotíte svou první sezonu v Kometě?

Chtěl jsem ji určitě mít lepší. Mrzel mě začátek, kdy jsme měli smolnou sérii. Černý Petr padl na mě, šel jsem do Třebíče. Po návratu jsem sezonu dohrával vesměs ve čtvrté lajně, žádný posun nepřišel. Ale z týmového hlediska byla sezona dobrá. V semifinále jsme narazili na Litvínov, který hrál vážně v obrovském laufu. Třetí místo je fajn, z osobního hlediska však s minulým ročníkem spokojený nejsem.

Mrzí vás, že jste tak odnesl nepovedený úvod sezony, kdy se nedařilo celému týmu?

Strašně jsem si vážil toho, že jsem začínal v první lajně. Měli jsme dobrou přípravu, skoro všechno jsme vyhráli. Věděli jsme, že i porážky musejí přijít. Akorát jsme nečekali, že jich bude tolik v řadě. V kabině to na nás padlo. Nikomu se nedařilo, puky se k nám neodrážely, na každý gól jsme se hrozně nadřeli. To se potom hraje těžko.

Zkusíte se tedy po loňské zkušenosti víc zaměřit na úplný úvod extraligové sezony?

Nikdo nikdy neplánuje, že prohraje třeba deset utkání v řadě. Ale hokej je takový. V Třebíči jsem zažil sérii snad dvanácti proher v řadě, nakonec jsme stejně udělali play off. Sezona se nějak vyvíjí, krize padne na každého. I loni bylo po podařené přípravě jasné, že krize přijde. Trenéři chtěli udělat změnu, bohužel jsem šel do Třebíče.

Váš recept na lepší vstup do sezony přesto asi nebude v prohrávání přípravných zápasů…

No to určitě ne. (úsměv)

První přípravné utkání už máte za sebou. V Olomouci jste prohráli 3:4 po nájezdech. Co vám tento duel ukázal?

Klasická plácaná. Byli jsme unavení, vůbec nám nešly nohy, prohrávali jsme souboje. Z toho pramenil tlak domácích.

Přitom jste brzy vedli 2:0. Co se pak na Hané přihodilo?

I první třetina byla docela vyrovnaná. Nám se akorát povedlo dát branky, Olomouc spálila nějaké tutovky. Ve druhé třetině jsme hráli první půlku líp, jenže pak Mora převzala iniciativu. Ve třetí části už nám chyběl pohyb. Na startu přípravy je vše náročné, scházel nám všude krok.

V Olomouci jste dřív hrával. Stejně tak ve Třebíči, kde Kometa hraje ve čtvrtek. Je to pro vás příjemné zpestření?

Je to trochu pikantní. Na stadiony, kde jsem hrával, jezdím rád. Pozdravím se s lidmi, které poznávám. Bývá to fajn.