Po odchodu lehce pohmožděného útočníka Tomáše Svobody trenér hokejové Komety Vladimír Kýhos jen mávl rukou. „Je v pořádku. Možná ho jen bolí hlava z toho, že už dva měsíce nedal gól," rýpl si do svého hráče. Trefil se na den přesně.

Když brněnský hokejista s číslem 23 střelecké prokletí zlomí, udělá kouči velkou radost. V pátém čtvrtfinálovém duelu v play off čeká na probuzení střelců. Zatím se totiž na straně Komety výrazně prosazuje jen čtyřgólový Vojtěch Němec. „Věřím, že se kluci prosadí. Šance na to mají," tvrdil Kýhos před středečním duelem, který startuje v půl šesté večer na západě Čech.

ROZHOVOR S PETREM KUBOŠEM ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

O víkendu se v brněnských zápasech hlavně bránilo. Ten nedělní rozhodl jediný gól. Díky němu je stav série vyrovnaný 2:2. Kdo se teď přiblíží mečbolu? „Plzeň hraje doma, lidi ji poženou dopředu a zkusí zápas rychle vyhrát," přišel se svým odhadem obránce Petr Kuboš.

Utkání zatím určoval první gól. Kdo ho dal, ten vyhrál. Tato statistika prý sedí hlavně šestému celku základní části. „Kometa na to hraje. Když jde do vedení, tak už jen vyhazuje puk pryč od branky. Jakmile dá první gól, tak se s nimi potom bojuje těžko," řekl o hře Brňanů dvacetiletý plzeňský gólman Matěj Machovský.

Kometa dbá na disciplínu. Ta je v play off životně důležitá. „Hlavně se nesmíme nechat zbytečně vylučovat. Nesmíme se dostat pod tlak," upozornil Kuboš.

Přesilové hry se indiánům v minulém duelu nedařily, a tak se na ně tentokrát zaměřili. „Pracovali jsme na nich. Minule jsme ze šesti nedali ani jednu," kroutil hlavou nad nemohoucností svých svěřenců plzeňský asistent kouče Michal Straka.

Plzni se uzdravil Tomáš Sýkora, a tak v týmu uvažují o změnách v sestavě. To v Brně tuto možnost zavrhují. „Kluci odehráli oba zápasy doma výborně. Škoda že nám tam nenapadalo víc gólů. Třeba při hře pět na pět jsme toho Plzni moc nedovolili. Sami jsme měli pár šancí," připomenul Kýhos víkendové výsledky 1:2 a 1:0.

V pátek se série vrátí do Brna. Začátek střetnutí v Kajot Areně je na programu až v sedm hodin večer. Případný sedmý zápas uvidí Plzeň.

Zajímavosti duelu
- Oba celky si dál v této sezoně drží vyrovnanou bilanci ve vzájemných zápasech. Kometa i Plzeň zvítězily čtyřikrát v základní hrací době.

- Kometa v play off vyhrála v Plzni čtyři z pěti utkání. V roce 2012 v semifinále zvítězila na západě Čech ve všech třech utkáních a úspěšně venku zahájila i letošní čtvrtfinále.

- Plzeň doma vyhrála jen dva z posledních šesti duelů v součtu se základní částí, ze čtyř porážek dvě utrpěla právě s Kometou.