„Cíl je jasný: aby děti nechtěly z ledu pryč a další den řekly rodičům, že chtějí zpátky na zimák," řekl manažer mládeže znojemských Orlů Miroslav Vybíral.

Svaz pořádá akci podruhé a snaží se rozšířit hokejovou základnu, ze které rád vychová podobnou generaci, která v roce 1998 vyhrála zlato na zimních olympijských hrách v Naganu. Do akce se zapojuje Kometa Brno, Orli Znojmo, Technika Brno, Blansko či Lvi Břeclav. „Program je soutěživý, ne nějaký dril. Děti mají stanoviště, na kterých si zkusí střelbu, různé hry a honičky," přibližoval trenér hokejistů první třídy Komety Milan Navrátil osnovu, kterou doporučuje klubům svaz.

Týden hokeje
Kluby a místa:

Kometa Brno – pondělí, 17.00
Blansko – úterý, 16.45
Technika Brno – středa, 15.30
Orli Znojmo – středa, 16.30
Warrior Brno – pátek, 17.00
Lvi Břeclav – sobota, 10.00
SHK mládež Hodonín – neděle, 8.30

Zábavný program zvládnout děti bez rozdílu bruslařských dovedností a z akce si odnesou i hokejové dárky. „Máme i lektorky bruslení, které dětem pomáhají. Chceme je navnadit, aby je hokej bavil a také je něco naučit," povídal Navrátil, který má 370 startů v extralize například za Kometu, Zlín či Olomouc.

O zábavu se starají i maskoti akce Ťuk a Puk, kteří budou ve středu od půl páté odpoledne ve Znojmě. „Některé děti jsou vždy trochu v šoku, když poprvé vlezou na led. Ale s maskoty to bude jednoduché překonat," pousmál se Vybíral.

„Mám osobní cíl, aby přišlo sto dětí a zhruba dvacet až třicet se nově zapsalo do hokeje," dodal.

Letos se do Týdne hokeje přihlásilo 136 klubů, zatímco do prvního kola se v září minulého roku zapojilo 25 klubů a 800 dětí. „Vzhledem k ohlasu projektu bude akce i v dalších sezonách, vždy dvakrát ročně," oznámil prezident svazu Tomáš Král.

Dětem stačí přinést si chrániče na kolena, helmu a rukavice, které ale nemusí být nutně hokejové. Rodiče se ohledně vybavení mohou obrátit i na klub. „Je pravda, že hokej bývá charakterizován jako ekonomicky náročnější sport. Nákladnost se nám daří s kluby a partnery snižovat," uvedl Král.

Hokejový svaz chce rozšířit počet dětí na bruslích, s čímž souvisí projekt započatý v roce 2011 s názvem Hokejová výstroj nejmenším, při němž mezi děti rozdělil výstroj za víc než 65 milionů korun.