Čtvrteční klíčový gól si modrobílí budou pamatovat hodně dlouho. Běžela 34. minuta, když kladenský kapitán Pavel Patera vyhrál buly nad Róbertem Petrovickým. K neštěstí Rytířů napálil obránce Lepina a ten si puk srazil do vlastní branky. „Patýs je zkušený harcovník. Dvakrát mě ošálil. Umí se dobře vytočit tělem a v hokejce má dobrou sílu. Vymýšlel jsem, jak ho přehrát,“ popisoval Petrovický.

Dal hokejku dolů, jeho sok vhazování vyhrál a pak se jen smutně ohlížel. Dotkl se vůbec Petrovický při buly puku? „Já myslím, že… Napište tři tečky,“ odpovídal se smíchem. „Je to kuriózní branka, ale platí. Myslím, že Kladno utlumila,“ dodal matador.

A Rytíři jen kroutili hlavou. „Třetí gól byla nešťastná náhoda. Brno se dostalo na koně,“ mrzelo kladenského asistenta Jiřího Kopeckého.

Středočeši přitom nevstoupili do duelu tak mizerně jako ve středu. V páté minutě je tečí poslal do vedení Kuchler, jenže Brno bleskově kontrovalo v přesilovce pět na tři. A ještě v závěru třetiny šli domácí do vedení. Gól Tomáše Svobodu hodně bolel. Jeho jmenovec Jakub jej totiž střelou napálil do ruky a puk se odrazem došoural do branky. „Měl jsem dost smíšené pocity. Kluci se nade mnou radovali, ale ruka opravdu hodně bolela,“ hlásil po zápase.

Kladno vstoupilo do další části hry s druhým gólmanem Lukášem Cikánkem a vrátilo se do zápasu. „Asi deset minut jsme přestali hrát. Taková naše klasika,“ zlobil se centr Tomáš Divíšek. Ten stál u dalšího hokejového paradoxu. Střelu Eberleho si omylem srazil do vlastní branky.

Kometa však všechny nesnáze přestála. Po snížení kladenského Marka Hovorky přežila i infarktový závěr. Tři čtvrtě minuty před koncem totiž Drtina trefil tyčku. „Kladno hrálo v šesti. Puk se naštěstí odrazil Jirkovi Trvajovi do chráničů. Bylo to hop nebo trop,“ uznal Čermák, který pak dal pátý gól do prázdné kladenské branky.

Modrobílá horda už vyhlíží čtvrtfinále, ale Kladno jí chce situaci znepříjmnit. „Zkusíme vyhrát zápasy doma a přijet za vámi ještě jednou,“ zadoufal Kopecký. „Byli bychom raději, když už nepřijedete,“ opáčil brněnský asistent Lubomír Oslizlo. Sobotní zápas startuje v půl šesté večer.

Tomáš Svoboda: V tu chvíli jsem na nějaký gól nemyslel