Blažkovu dělovku tečoval Brzobohatý. Puk se od zadního mantinelu odrazil před branku, odkud si jej břeclavský obránce srazil do vlastní sítě. Vítězný gól. Kuriózní zápletku mělo jihomoravské derby ve čtvrtfinále play off druhé hokejové ligy. V souboji ve skupině Střed se radovala brněnské Technika po hubené výhře 2:1.

Jde ovšem o první ze tří vítězství potřebných pro úspěch. Ovšem hodně důležité. „Série bude vyrovnaná a nervózní. Tento duel to dokázal. Rozhoduje každá chyba. Nebo kuriózní góly jako tento," upozornil kouč vysokoškoláků Roman Kaňkovský.

Jeho tým musel dotahovat ztrátu. Jako první se prosadil hostující Jurča, ještě v minulé sezoně hráč brněnského celku. Za domácí srovnal Hnilička čtvrt minuty před první sirénou. Rozhodující branka padla v polovině zápasu. „Rozhodl smolný gól. Soupeř byl asi šťastnější. Měl jsem obavu, že na nás Technika vlétne mnohem víc," přiznal hostující kouč Michal Konečný, který se s Kaňkovským setkával na ledě jako soupeř v nejvyšší soutěži.

Břeclavský kouč věří, že těsná prohra jeho celek pořádně nabudila. „Kluci jsou natěšení na domácí zápas. Viděli, že můžou hrát vyrovnanou partii s Technikou, která byla v plné síle. Cítí šanci. Znovu ji pořádně potrápíme," povídal před pondělním druhým čtvrtfinále, které uvidí břeclavský stadion od šesti hodin večer.

Mladé družstvo Břeclavi má v domácím prostředí jednu výraznou výhodu. Ledová plocha má výrazně větší rozměr. „Na svém stadionu toho samozřejmě využívají. A jestli chystám něco speciálního? To nejde, potřeboval bych hráče navíc," vtipkoval Kaňkovský o taktice na větší hřiště. „Nedá se tam hrát žádný živelný hokej jako u nás," doplnil jej zkušený útočník Techniky Zdeněk Mráz.

Břeclav má navíc výrazně mladší družstvo, kterému větší plocha sedí. „Tým postavili na bruslařích. Určitě mají výhodu. My si na to musíme zvyknout," povídal Kaňkovský.

Recept na Lvy vede přes zkušenosti. „Soupeř hraje agresivně, dojíždí souboje i každý puk. Navíc si na nás věří. Už před play off vyhlašovali, že do čtvrtfinále chtějí právě nás," dodal Kaňkovský na adresu Břeclavi, která Techniku v základní části porazila dokonce ve třech duelech ze čtyř.

VSK Technika Brno – HC LVI Břeclav 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Hnilička (Odehnal), 31. Blažek – 11. Jurča (Bolfík)

Vyloučení: 5:8, navíc Dufek (BV) OT 10 minut, bez využití

V oslabení: 0:1

Rozhodčí: Held

Diváků: 150 (z toho 70 z Břeclavi)

VSK Technika Brno: Novák – Habrovec ©, Valeš, Klimeš, Bilčík, Štindl, Zapletal, Košecký, Blažek – Blaha, Šedý, Rajnoha, Bělohlávek, Látal, Brzobohatý, Hnilička, Benýšek, Mráz, Stehlík, Česnek, Odehnal

HC LVI Břeclav: Zelenka – Dora (A), Šaur, Dufek, Novák, Koukal, Nekoranec – Jurča ©, Popolanský, Beneš, Bartoš P., Bolfík, Zábranský, Zháňal, Průdek, Bartoš M. (A), Medřický