Jeden z týmů si může zajistit třetí výhru a zároveň mečbol. Tolik fakta. Nic víc v tomto vyrovnaném souboji, v němž se nálady týmů střídají jako kurzy v sázkové kanceláři, předpovídat nelze. „Po prvním domácím utkání a prohře 2:5 jsem si říkal, že nás Sparta docela přejela, ale další den jsem to cítil přesně naopak. Vůbec nedokážu odhadnout, co se stane,“ krčil rameny brněnský útočník Petr Polodna po vítězství 3:1. „My byli pro soupeře nečitelní celou sezonu,“ přidal s úsměvem trenér Komety Zdeněk Venera.

Oba týmy už dokázaly využít své zbraně, jenže ne trvale. Pokud chce Sparta pomýšlet na postup, musí se zbavit pomalých začátků. Ve všech čtyřech bitvách se pomalu probouzela. „První gól celý zápas ještě více nakopne, dá mu nějaký směr a hlavně motivuje tým, který ho vstřelil. My pak hrajeme s pocitem ztráty, což není příjemné, zvláště v play off,“ zdůraznil sparťanský útočník Sacha Treille.

Slabé přesilovky

Čtvrtfinále také boří mýtus o tom, že přesilovky rozhodují zápasy. Ani jeden z týmů v nich zatím neexceluje, ale Sparta viditelně hoří. Využila jedinou z 28, má ani ne čtyřprocentní úspěšnost.

„V přesilovkách záleží hlavně na bruslení, jeden má puk a čtyři se musí nabízet. Kometa pokrývá naše beky a my nestřílíme,“ hledal příčinu sparťanský útočník Peter Jánský.

Brňané sice nemají v týmu tolik hračičků jako sparťané, jenže na ně platí důrazem, navíc výborně brání střední pásmo. Když nenechají rozjet soupeřovy rychlíky, Sparta těžko něco vymýšlí. „Musíme dál hrát svoji hru, dupat do nich. V play off rozhoduje hlavně srdce, ne předchozí výsledky,“ zdůraznil brněnský útočník Jozef Balej.

Střídavě o sobě zatím dávají vědět osobnosti z obou táborů. Spartu táhne Tonova formace, která zařídila polovinu z dvanácti gólů mužstva. Jenže ve čtvrtek se ke své hře nedostala.

„V týmu máme několik skvělých individualit, které dovedou rozhodnout zápas. Bohužel je zatím příliš nevyužíváme,“ zamrzelo Treille.

V Brně vzal na sebe roli ofenzivního lídra Tomáš Divíšek. Platí na soupeře silnými pažemi, krytím puku a hlavně permanentním bodovým přísunem. „Hraje výborně. Vyhrává dost buly, těžko mu seberete puk. Na play off je velice platný hráč,“ pochválil jej Venera. Protřelý centr je nejvytěžovanější muž v sérii. „Tihle zkušení hráči si dokáží říct. Čím déle jsou na ledě, tím líp se cítí. Samozřejmě to nejde přetáhnout. Řídíme se podle situace,“ dodal Venera. Zápas znovu ochromí celé Brno, do Prahy vyrážejí tisícovky fanoušků, příznivci mohou na jihu Moravy sledovat duel na velkoplošné obrazovce na Mendlově náměstí.

KOMETA VS. SPARTA

Předchozí zápasy: 4:3, 2:3 sn, 2:5, 3:1. Stav čtvrtfinálové série: 2:2

Další program:

5. zápas: sobota, Sparta – Kometa (18.10)

6. zápas, pondělí: Kometa – Sparta (18.10)

Případný 7. zápas: 21. 3. v Praze

Statistiky ve čtvrtfinále:

Střely: 115 – 135

Využití přesilovek: Kometa: 11,5% (3 využité z 26) – Sparta: 3,6 % (1 využitá z 28)

Gólmani: Jiří Trvaj (Kometa) – úspěšnost zákroků – 91,3 %, průměr obdržených branek na zápas – 2,7 – Tomáš Pöpperle 90,9 %, 2,5

Bodující hráči: Sparta: 5 – Mario Bližňák (3+2), Petr Ton (2+3). Kometa: 4 – Tomáš Divíšek (1+3)