Chemici navázali na skvělý start do sezony. Jako jediní ještě v letošní sezoně nejvyšší soutěže neprohráli. „Věděli jsme o síle Litvínova, ukazovali jsme si před zápasem jejich přesilové hry, ale stejně jsme v nich dostali čtyři branky," litoval asistent trenéra Komety Karel Beran.

Čtyři góly vstřelili domácí v přesilovkách, stejný počet bodů si připsal nejlepší hráč zápasu Martin Ručinský. Dvaačtyřicetiletý veterán jeden gól dal, na další tři přihrál. Svůj podíl na vítězství ale nepřeceňoval. „Hrajeme pořád jako tým. Navazujeme tak na konec minulé sezony, kdy přišel nový trenér," vypíchl Ručinský v rozhovoru pro Českou televizi práci kouče Radima Rulíka.

I na brněnské straně pálil veterán. Jediný gól Komety vsítil Petr Ton, který v úvodu duelu srovnával na 1:1. „Po takovém výsledku nemůžu utkání hodnotit jinak, než jako hodně nepovedené. Podali jsme nejhorší výkon v sezoně," nehledal výmluvy čtyřicetiletý střelec, který už v sezoně nastřádal šest kanadských bodů.

A v Litvínově zaujal dlouholetý sparťan i smyslem pro férovou hru. „Chci vyzdvihnout Petra Tona, je to skvělý hráč, ale má i skvělý charakter. Po signalizovaném faulu, který jsme neudělali, šel za rozhodčím a přiznal, že to bylo od vlastního hráče a sudí trest odvolali. To se na našich kluzištích moc nevidí," ocenil útočníka litvínovský trenér Rulík.

Brno se tentokrát na rozdíl od Litvínova nemohlo opřít o výborný výkon gólmana. Marek Čiliak opustil led na začátku třetí třetiny po čtvrté trefě Litvínova. V něm si naopak nemohli reprezentanta Pavla Francouze vynachválit. „Je to náš základní kámen a nejlepší hráč," smekl před mladým brankářem Ručinský.

Šesté extraligové kolo je na programu v pátek. Kometu čeká v domácí hale Rondo pikantní souboj s pražskou Spartou. Věčného rivala na jaře Brno vyřadilo v semifinále play off. Speciální zápas čeká Tona, který rudý dres oblékal jedenáct sezon. „Musíme s naší hrou něco dělat, protože takhle se hokej hrát nedá," podotkl před prestižním duelem Beran. Sparta včera v pražském derby jasně přejela Slavii 5:2.

HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. Lukeš (Kubát, Ručinský), 26. Jánský (Ručinský), 32. Ručinský (Hübl), 44. Martynek (Ručinský), 51. Šrámek (Gula, Sklenička), 53. Jánský (Lukeš, Hübl) - 4. Ton (Kempný). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:9, navíc L. Čermák (Brno) 10 min. Využití: 4:0. Diváci: 5351.
Litvínov: Francouz - Gula, Kubát, Pavlík, Sklenička, Chaloupka, Zeman - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Ručinský - Majdan, Piroš, Trávníček - Písařík, Šrámek, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.
Brno: Čiliak (44. Falter) - Kuboš, Hanzlík, Kováčik, Kempný, Ptáček, König - Ton, Ostřížek, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, L. Čermák, J. Svoboda - P. Mrázek, Raška, Vondráček. Trenéři: Kýhos, Pešout a K. Beran.

DAVID NEKVINDA