Ihned po podpisu smlouvy ve Znojmě jste prohlásil, že se do EBEL hodně těšíte. Měl jste o ní dost informací?

Sledoval jsem ji už loni, Znojmo soutěž profláklo tím, jak fantasticky odehrálo minulou sezonu. Jeho cesta play off je dobře známá, Orli díky svým výkonům udělali EBEL velkou reklamu.

Liga je známá tím, že se v ní tolik nebrání a padá hodně gólů. Jste připravený na velkou porci střel v každém zápase?

Přesně na tohle se strašně těším. Jsou to zápasy, které mi nejvíc vyhovují a myslím, že každý gólman je rád, když má víc práce. Na sezonu se těším, jak jsem se dlouho netěšil.

Vyhovuje vám i kanadský styl, kdy je v brankovišti stále rušno?

To je paráda, protože jsem stále v zápřahu a pořád se kolem mě něco děje. V Liberci jsem si teď užil trochu druhou stránku, kdy jsem neměl tolik práce, protože kluci přede mnou perfektně bránili, skoro pořád jsme drželi puk. Těším se na víc práce.

Vybíral jste i z jiných nabídek?

Řešil jsem i další, ale Znojmo přišlo s nabídkou, kterou jsem přesně očekával a v jakou jsem tajně doufal. Opravdu můžu říct, že to byl můj sen, který se splnil.

Představovalo pro vás prioritu setrvat v České republice, nebo jste zvažoval i angažmá v cizině?

Vzhledem k tomu, jaké jsou v České republice tabulkové podmínky přestupů, tak jsem řešil víceméně jen zahraničí.

Existovala také šance, že zůstanete v mistrovském Liberci?

Ne, věděl jsem už asi od poloviny sezony, že si vedení klubu chce nechat Janka Lašáka a k němu přivést někoho mladšího. Situaci jsem znal, takže jsem se na ni dopředu připravil a počítal jsem s ní. Odchod pro mě nebyl žádné překvapení.

Jak se vám odcházelo z mužstva, které získalo titul a má potenciál sbírat další úspěchy?

Jdu do týmu, který má dost podobný potenciál, takže to jako velkou změnu nevidím. (smích)

Znáte některého ze svých nových znojemských spoluhráčů?

Koukal jsem na soupisku, znám z mládežnických reprezentací a srazů Petra Kaluse, potkali jsme se. Jinak kluky znám podle jmen, ale v hokejovém životě jsem se s nimi ještě nestřetl.

Přicházíte s cílem prosadit se na místo dosavadní brankářské jedničky Patrika Nechvátala?

Startovní pozice bude pro oba stejná. Patrik chytal výborně minulou sezonu, měl skvělá čísla. Sledoval jsem ho. Nebude nic jednoduchého se přes něj do brány dostat. Ale jdu sem s tím, že chci odchytat co nejvíc zápasů. Rozhodnou naše výkony na ledě.

Nalákala vás i premiérová účast Znojma v hokejové Lize mistrů?

Jasně, je to obrovské zpestření sezony, které jsem si vyzkoušel už v Liberci. Hrozně mě baví mezinárodní srovnání, protože člověk vidí, jak se hraje hokej v jiných evropských ligách.

Získává si postupně Liga mistrů mezi hráči i fanoušky jméno?

Když se člověk podívá na top týmy, má soutěž velkou kvalitu. Možná se o Lize mistrů tolik neví, je nějak zaškatulkovaná. Ale jsou i další evropské ligy, které třeba nemají takové jméno, ale přitom se v nich hraje dobrý hokej. Když jsem se připravoval na odchod z Liberce, dělal jsem si svůj vlastní průzkum a myslím, že i EBEL je kvalitní.

Váš příchod pozitivně přijali i znojemští fanoušci. Jste připravený na velká očekávání?

Jasně. Byl jsem v pozici dvojky, takže se těším, že na mě budou větší nároky, které chci potvrdit. Toužím ukázat, že mám na to se prosadit zpátky do role jedničky a udržet se v této pozici.

Město znáte?

Ve středu jsem v něm byl, ale spíš jen na zimáku. Hrál jsem proti Znojmu extraligu za Mladou Boleslav i Spartu, jinak jsem ale ve městě nebyl, takže se těším, až ho poznám.

Už řešíte stěhování?

Jsem z Boleslavi, takže momentálně hledáme s rodinou byt.

Máte rád víno, když přicházíte do vinařského kraje?

Mám, ale vzhledem ke sportu to na nějaké velké koštování není. (smích)

Marek SchwarzNarozen: 1. dubna 1986 (30 let) v Mladé Boleslavi
Pozice: brankář
Klub: Orli Znojmo
Předchozí kluby: Mladá Boleslav, Sparta Praha, Oceláři Třinec, Plzeň
Vancouver Giants, Berounští Medvědi, St. Louis Blues (NHL), Peoria Rivermen (AHL), TPS Turku (Fin.), Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec
Největší úspěchy: dvojnásobný mistr extraligy (2006 se Spartou, 2016 s Libercem), bronz z mistrovství světa juniorů (2005), bronz z mistrovství světa hráčů do osmnácti let (2004), šest startů v NHL