Deník Rovnost s přihlédnutím ke statistikám hráčů v loňských sezonách odhaduje, jestli změny v kádru jihomoravskému extraligovému týmu pomohou, nebo naopak ne.

Složení mužstva není otázka čísel. Na druhou stranu se hra skládá z tisíce individuálních činností. Schopnost je plnit se u hráčů mění postupně. „Nejde se podívat na statistiku z jedné sezony a hráče hodnotit. Když hráč sbírá body třeba pět sezon, dá se z toho něco soudit," prohlásil bývalý kouč Komety Zdeněk Venera, který přijede do Brna v prvním kole jako kouč Pardubic.

Jaká bude síla jeho soupeřů? To je těžká otázka i pro jeho protějšek na lavičce Komety Vladimíra Kýhose. Stejně jako pro experta Davida Pospíšila. „V tomto je sport hrozně složitý. Jde o riziko. Jestli Brno udělalo dobré změny, nebude možná příliš jasné ani po čtvrtině základní části," upozornil bývalý reprezentant.

Trumf? Nosek

Z pětice posil si trenér Kýhos nejvíc cení příchodu Davida Noska. S 35 body druhý nejproduktivnější obránce loňské základní části má naději na nejvyšší účast při střílení branek Komety. „Jsem rád za všechny posily. Ale Davida znám, je to poctivý kluk a vynikající bek," hlásil Kýhos.

Podle jiného experta Pavla Richtra může Nosek znovu pomýšlet na podobně vysoké bodové žně. „Má skvělou střelu, nápřah až ke stropu, přitom umí překvapivě přihrát. Ideální hráč do přesilovek," prohlásil bývalý hokejista o Noskovi, který ale pravděpodobně nepřekoná svou loňskou životní sezonu.

Brněnský tým se rozloučil s několika staršími hráči včetně osmatřicetiletého kapitána Radima Bičánka. Místo nich přišla spíš hokejová střední generace. „Už neměli takovou perspektivu. Svoji roli asi sehrálo i pravidlo o zařazení juniorů. Klub musí myslet na budoucnost," vysvětloval Pospíšil.

Jak si povedou posily brněnské Komety i jejich bývalí hráči?
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Místo osvědčených veteránů přišli hráči, kteří za sebou mají životní sezony. To je případ právě Noska, dalšího obránce Petra Kuboše nebo navrátilce Michala Kempného. Na druhé straně třeba forvard Libor Pivko se vrací po nepovedeném angažmá v KHL. „Nové prostředí jim zprvu nemusí sednout. Ale mohou i překvapit," dodal Pospíšil.

Richter ale Pivkovi věří. „V KHL nedostával šance v přesilovkách, v Pardubicích je přitom hrál pořád. V Kometě to bude podobné. Musím uznat, že z hráčského trhu si vybrala extraligovou špičku," chválil Richter.