„Chci vyzdvihnout nesmírnou bojovnost hráčů. Věřím, že udělali radost výborným divákům,“ rozplýval se asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Brňané proti týmu kouče Jiřího Kalouse opět prohrávali. V deváté minutě se před brankou šťastně odrazil puk od forvarda Sparty Jiřího Smejkala. „Nezačali jsme vůbec dobře. Sparta nás měla načtené, naše založení útoku. Zavírala nás ve středním pásmu. Naštěstí nás nakopl gól vteřinu před koncem druhé třetiny,“ oddechl si domácí útočník Martin Dočekal.

Brněnští hráči se dušovali, že myšlenky na obraty se Spartou už jsou z jejich hlavy pryč. „Každý zápas je jiný. Neměli jsme to v hlavě a myslím, že soupeř taky ne,“ prohlásil brněnský gólman Marek Čiliak.

Jenže opět si Brňané nejspíš podvědomě vzpomněli. Kometa se dostala do několika velkých šancí, ale finský gólman Sami Aittokallio svůj tým držel až do momentu před druhou přestávkou. Po chybné rozehrávce Sparty se dostal puk k Ondřeji Němcovi, který vymetl horní růžek a vyrovnal na 1:1. A čas? Zbývaly pouhé čtyři desetiny sekundy. „Branka před koncem druhé třetiny nám vlila energii. Chtěli jsme být ve třetí třetině trpěliví a věřili jsme, že nějaký gól dáme,“ povídal Pokorný.

A povedlo se. Kometa se herně zvedla a když už se Sparta dostala do větší šance, pokryl ji výborně chytající Čiliak. „Po vyrovnání a ve třetí třetině už hra vypadala jinak,“ uvedl Čiliak, jenž si připsal 34 úspěšných zákroků.

Daniel Marek jde pěšky z Prahy do Brna
Pocta Kometě? Fanoušek jde přes půl republiky

Ve třetí části napřáhl od modré čáry Michal Gulaši a puk se odrazil od Dočekala, který zaznamenal v nedělním utkání s Jihlavou dva góly a hned proti Spartě přidal další trefu, vítěznou. „Puk mě trefil, když jsme stál vedle brány. Čekal jsem, že mě Guli trefí do hole, že bych to mohl tečovat. Naštěstí jsem tečoval stehnem,“ popsal statný brněnský útočník.

Rázný bek Gulaši má jednu z nejtvrdších střel v týmu, možná i v celé extralize. „Guli nemá moc ránu. (ironický smích) Teď mu asi nesedla, štrejchl mě tak, že jsem to vůbec necítil, střela neštípala,“ smál se Dočekal.

Brňané si už zbytek utkání pohlídali, i když hráli v poslední minutě oslabení při vyloučení zkušeného Martina Erata za vysokou hůl. „I v hektickém závěru si myslím, že mužstvo cítilo, že už si body nenechá sebrat,“ dodal Pokorný.

Kometa poskočila po dohrávce na čtvrté místo. Sparta je sedmá. „Mužstvo perfektně pracovalo až do osudné čtyřicáté minuty, kdy jsme udělali hrubou individuální chybu,“ mrzelo asistenta kouče Sparty Jaroslava Nedvěda.

Kometa Brno – Sparta Praha 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 40. O. Němec, 54. Dočekal (Gulaši, Haščák) – 9. Smejkal (Kumstát, Pech). 
Rozhodčí: Hodek, Pražák – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 26:34. Zblokované střely: 7:9. Hity: 12:8. Úspěšnost vhazování: 52 % (34/65) – 48 % (31/65). Diváci: 7700 (vyprodáno) 

Kometa Brno: Čiliak – Gulaši, J. Krejčík, Barinka, O. Němec, Bartejs, Štencel – T. Svoboda, Hruška, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Haščák – Dočekal, L. Čermák, Vincour – Mallet, Nahodil, H. Zohorna – Gajarský.
Sparta Praha: Aittokallio – T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Nedomlel, Zámorský, Mikuš, Kalina – Říčka, Reichenberg, Forman – J. Hlinka, P. Vrána, Klimek – Kumstát, Pech, Smejkal – Uher, Černoch, Kudrna – Rousek.