Kromě něj jsou z aktuálních hráčů Komety v týmu ještě útočníci Filip Dvořák a Jan Dufek. Dřív v Brně nastupoval další forvard Radek Koblížek, který má za sebou dvě sezony ve Finsku, a útočník Pavel Zacha s obráncem Jakubem Zbořilem. Oba za sebou mají první rok v zámoří, Zacha však z Komety odešel už dřív a hrál v Liberci. „Neviděl jsem rád jen kluky z Brna, ale celý tým. Konečně jsem si pokecal česky," usmívá se Zbořil, který nastupuje v kanadském týmu Saint John Sea Dogs.

Loni získali čeští mladíci na světovém šampionátu nečekaně stříbrné medaile. Letos tedy čeká svěřence trenéra Jakuba Petra obtížná úloha potvrdit, že nešlo o jeden podařený turnaj. „Tým máme kvalitní, ale to i ostatní na turnaji. Když potáhneme za jeden provaz a přikloní se k nám trochu štěstí, můžeme zase dojít daleko," myslí si Zbořil, který reprezentoval už před rokem.

Letos tak má patřit k hlavním tahounům týmu. „Dostal jsem na dres áčko pro asistenta kapitána, i trenéři mi říkali, že mám být jeden z lídrů. Jsem za to rád a snažím se klukům pomoct," těší Zbořila.

Šestice hráčů spojených s Brnem se od zbytku týmu nijak neodděluje. „Bavíme se každý s každým. Nerozdělujeme se," popisuje sedmnáctiletý Há­jek.

Ten na rozdíl od o rok staršího Zbořila zatím zůstává v Kometě. V končící sezoně si zahrál první extraligové zápasy, naskakoval i v play off, ve kterém Brno získalo bronz. „Je dobré, že na mistrovství zase přijdu na jiné myšlenky. Ale semifinálové vyřazení mě pořád mrzí. Kluci v kabině se mě ptali, kde šampionát máme, jinak se soustředili hlavně na svoje výkony v play off," upozorňuje Hájek.

Šampionát začnou Češi ve čtvrtek ve tři čtvrtě na osm večer proti Finům. Všechny zápasy základní skupiny odehrají v Zugu, druhou várku týmů hostí Lucern. „Mistrovství bude vyrovnané. Hranice mezi čtvrtfinále a dalšími souboji je velmi úzká. Jak můžeme s každým vyhrát, tak i prohrát," hlásí před startem turnaje kouč Petr, který od příští sezony přebírá mužstvo do dvaceti let.

Reprezentanti spojení s Kometou:

Současní hráči Komety:

Libor Hájek (obránce),

Filip Dvořák (útočník),

Jan Dufek (útočník).

Hráči, kteří dřív hráli v Kometě:

Jakub Zbořil (obránce),

Radek Koblížek (útočník),

Pavel Zacha (útočník).

Program české reprezentace:

Dnes: Česká rep. – Finsko

Zítra: Česká rep. – Lotyšsko

Neděle: Česká rep. – Kanada

Úterý: Česká rep. – Švýcarsko