S osudem se smířil i obránce Komety Michal Kempný. „Zažil jsem i svátky v Kanadě. Takový je hokejový život. Zápasy prostě musíme odehrát. A Vánoce si určitě i tak užiju," připomněl reprezentační zadák svou účast na mistrovství světa do dvaceti let v roce 2010.

Podle Pešouta lední sport k zimě patří. I když letošní Vánoce připomínají počasím spíš jaro. „Hokej je v tomto daleko před fotbalem, který se nehraje v létě, když je krásné počasí a lidi by se přišli podívat," zmínil trenér.

V posledních dvou letech se ve svátečních duelech dařilo brněnským hokejistům zcela rozdílně. Před dvěma roky všechny tři zápasy prohráli, loni naopak vytěžili maximální počet devíti bodů. „Věříme, že na loňský rok navážeme. Tréninky v reprezentační pauze byly dobré. Ale musíme si uvědomit, jací soupeři nás čekají. Litvínov, Sparta a Pardubice. To skutečně není nic lehkého," zdůraznil Pešout.

K Vánocům patří bohatá štědrovečerní hostina i spousta cukroví. Ani hokejisté neodolají plným stolům. „Kluci v kabině říkají, že jsem pažravý. Jako prase jím každý den," smál se minulý týden v rozhovoru pro Deník Rovnost útočník Martin Dočekal.

Trenéři se neobávají, že jejich svěřenci budou po Vánocích tahat při bruslení kilogramy navíc. „Kluky nekontrolujeme. Jsou profesionálové a vědí, co mají dělat. Nikdy jsme problémy s životosprávou neměli," uvedl Pešout.

Ještě v úterý čeká hokejisty trénink. Po středečním volnu se opět sejdou večer na Boží hod. I proto si chtějí Štědrý den co nejvíc užít. „Budu doma s rodinou. Každý rok chodím na půlnoční. Jinak je u nás klasika. Mám rád kapra a bramborový salát," popsal Kempný svůj sváteční den.

DAVID NEKVINDA
PETR MUSIL