Žižka si z dlouhé absence v národním týmu hlavu nedělal. „Snažil jsem se podávat kvalitní výkony v klubu. Jsem rád, že si mě reprezentační trenér všiml," řekl obránce.

Svoboda hraje extraligu teprve druhou sezonu, ale v tomto ročníku upoutal i 38 body za devatenáct branek a stejný počet asistencí v 66 zápasech včetně play off. „Možná jsem byl nominací trochu překvapený, ale jsem rád. Dozvěděl jsem se to po finále, ale něco se objevilo na internetu už dva dny předtím," přiznal reprezentační debutant.

Při zapíjení stříbrného konce vydařené sezony se krotil. „Z oslav jsem vypadl brzo. Ale samozřejmě jsem si nemohl dovolit nejít. Nevím, kdy to ostatní rozpustili, ale já už po prvním dnu," vrátil se Svoboda ke konci klubové sezony.

Žižka prý absolvoval oslavy druhé příčky kompletně a nejaktivnější podle něj byli slovenští spoluhráči. I přesto, že Kometa nedosáhla na vrchol, bylo co slavit.

Bývalý hráč Zlína a Slavie nebo třeba zámořského Los Angeles teď hlavně věří, že nebude mít při návratu na mezinárodní scénu problémy. „Doufám, že to budu stíhat. Snad nebudu muset nic měnit a budu hrát jako v lize. Věřím, že na tu úroveň ještě mám," doplnil Žižka.

Je mu jasné, že k přesvědčení kouče Hadamczika má jen pár zápasů. „Budu se snažit podávat co nejlepší výkony a nějak to dopadne. Byl bych rád, kdyby to vyšlo. Když ne, věšet se nebudu," usmíval se zkušený zadák.

U svého stylu plánuje zůstat také Svoboda. „Jediná cesta je hrát to, na co jsem zvyklý. Nemá cenu se měnit," podotkl. Chce využít šanci a Hadamczika svými výkony zaujmout, ale míru svých nadějí na start na mistrovství světa nechce odhadovat.

Už pozvánka do národního týmu pro něj znamená velké ocenění. „Je to naprosto skvělé. Samozřejmě jsem si něco podobného přál, když jsem byl ještě malý a začínal s hokejem," prohlásil Svoboda.

V loňské debutové sezoně zaznamenal v 52 utkáních včetně play out jen šest bodů za dvě trefy a čtyři asistence. V uplynulém ročníku si výrazně polepšil. „Když jsem nastoupil do play off, tak jsem o reprezentaci neuvažoval. Chtěl jsem podat co nejlepší výkony. Tomáš Divíšek mi říkal, abych tu neudělal ostudu," usmál se Svoboda.