Brňané přitom venku zrovna nezáří. Úspěchu v arénách soupeřů se dočkali po více než měsíci, poslední tříbodový zisk z venkovního utkání se datuje až ke konci minulého roku, kdy Kometa uspěla v Pardubicích. "Určitě nám to zvedne sebevědomí, když šlo ke všemu o první mužstvo tabulky. Byl to pro nás strašně důležitý zápas," řekl gólman Marek Čiliak.

Ten byl na brněnské straně největším hrdinou zápasu. Připsal si 28 úspěšných zákroků, mnohé z nich patřily do kategorie zázračných. "Chytil jsem se na těch úvodních střelách, kdy měl Liberec navrch. Dostal jsem se do toho, takže se mi takový zápas hodnotí samozřejmě dobře," pochvaloval si Čiliak.

Kometa má vše ve svých rukách, v úterý přivítá navíc právě Piráty v domácím prostředí. "Pro nás je každý zápas důležitý, už hrajeme takové své play off a musíme každé utkání vyhrát. Myslím, že všechno je v hlavách. Musíme hrát jednoduše. Když to nejde, nemůžeme příliš vymýšlet. Věřím, že dneškem se chytíme," prohlásil Čiliak.

Čtěte také: Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Svěřence Libora Zábranského může těšit i způsob, jakým za výhrou došli. Poté, co ustáli úvodní tlak Bílých Tygrů, jim byli vyrovnaným sokem. Jako kdyby zavětřili vůni bodů a nehodlali se jí vzdát. "Už na konci první třetiny jsme tam měli šanci. Hlavní ale bylo, že jsme během té první části ustáli tlak domácích. Pak jsme si říkali, že můžeme být rádi za stav 0:0 a nemáme se čeho obávat. Nepouštěli jsme je k dorážkám a první gól nás trochu nakopnul," připomněl Čiliak.
Důležitý zápas to pro něho byl i po osobní stránce. "Potřeboval jsem se chytit a trošku si napravit psychiku. Řekl jsem si, že mi začíná sezona a snažím se hodit za hlavu to, co bylo dosud. Věřím, že právě takový zápas nás nastartuje," podotkl Čiliak.

Možná klíčový zákrok pro celý vývoj si schoval na začátek třetí třetiny, kdy vleže včas zaregistroval puk, který se kutálel do odkryté brněnské branky.

Čtěte také: Férový Ziegelbauer: Pečuji o legendy Komety, které jsem sledoval na ledě

"Hráli jsme tam oslabení, domácí měli tlak, ale my jsme to dokázali ustát. Tak se to asi lámalo. Viděl jsem puk na poslední chvíli a myslím, že snad Branko Radivojevič tam ještě dojížděl. Bouchl jsem do puku a ten vyletěl někam nahoru do vzduchu, což bylo štěstí. Jít to po ledě, nejspíš by kotouč zachytil," popsal Čiliak.

Dlouho to pak vypadalo dokonce na výhru s nulou, ale v 53. minutě ho v oslabení překonal Milan Bartovič. "Byla to trochu moje chyba. Strážil jsem si bližší tyčku a prošlo mi to tam pod rukou. Snažil jsem se pak na to už nemyslet a nedostávat sám sebe pod nějaký tlak," řekl Čiliak.

Ještě dlouho po utkání si mohl ze sektoru hostujících fanoušků vychutnávat oslavné skandování svého jména. "Už jsem to v této sezoně docela dlouho neslyšel, takže jsem určitě rád," pousmál se šestadvacetiletý slovenský gólman.

Čtěte také: Kometa zůstává šestá. K výhře 2:1 proti lídrovi přispěl famózní Čiliak