O celém utkání rozhodla jedna víceméně náhodná situace. Střela opavského obránce Kysely ze středního pásma k překvapení všech včetně brněnského brankáře skončila v brance. „Jednalo se spíš o nahození, které chtěl zachytit náš bek. Bohužel puk tečoval tak nešťastně, že už jsem na něj nedosáhl a zapadl za mě. Mezi černým dresem, rukavicemi a helmou se mi kotouč ztratil," uvedl brněnský gólman Jaroslav Chvátal, který v rozhodujícím utkání série dostal přednost před svým kolegou Josefem Novákem.

Na vyrovnání nejtěsnější ztráty měla Technika dostatek času. Jenže v sedmačtyřiceti minutách nevyzrála na Dušana Šafránka. „Dušanovi jsem říkal, že pokud nepustí gól, tak vyhrajeme. Vzal si to do hlavy a odchytal výborné utkání," hodnotil výkon svého gólmana opavský kouč David Musial.

Zatímco hostující trenér si užíval postupové euforie, domácí šéf lavičky Roman Kaňkovský musel skousnout druhou sezonu v řadě neúspěch ve čtvrtfinále. „I když jsme měli víc ze hry, tak jsme nedali gól. Bušili jsme do vrat, ale soupeř nám je neotevřel," řekl. „Věřili jsme, že sérii dovedeme do pátého utkání a otočíme. Jenže do vedení šel v každém utkání soupeř a to nás hrozně sráželo. Opava víc chtěla a šla za postupem," dodal.

Největší šanci na vyrovnání měli brněnští hokejisté v úplném závěru utkání. Minutu a půl před koncem dostali možnost si zahrát přesilovku, tu si navíc vylepšili dalším mužem do pole, jelikož Chvátal své místo přepustil spoluhráči. „I v té chvíli jsem věřil, že dokážeme zápas vyrovnat a posunout jej do prodloužení. Neustále jsem měl v hlavě, že se v neděli vrátíme do Brna k rozhodujícímu duelu. Znovu se však ukázalo, jak má Opava pevný obranný blok, se kterým jsme se potýkali v celé sérii," oznámil brankář.

Opět se tedy potvrdilo známé pravidlo, že srovnávat základní část s play off se absolutně nedá. Technika v sezoně Opavu třikrát porazila a vybojovala si lepší místo, ze kterého šla do vyřazovací soutěže. Jenže Slezan jí ukázal, že play off je jiná soutěž. „Ve chvíli, kdy jsme prohráli první zápas, začali jsme vnímat, že musíme uspět v tom dalším. Když se nepodařilo vyhrát ani ten, bylo jasné, že hrajeme o vše a v takovém momentě žádné statistiky neplatí," doplnil Chvátal, kterého nyní s jeho spoluhráči čeká několikaměsíční volno od hokejových utkání.

ADAM HAVEL