Zatímco před sedmi lety s Pardubicemi slavil titul, teď jim ho touží vyfouknout před nosem. „Jako soupeře jsem si je přál. Těším se na finále. A věřím, že skončí dobře pro nás,“ hlásí nejproduktivnější muž play off. Ve čtrnácti zápasech získal už devatenáct kanadských bodů. „Cítím se dobře, ale malinko se vezu s mančaftem,“ říká skromně.

Bydlíte vedle Adama Svobody, kapitána reprezentace Tomáše Rolinka i současného pardubického lídra Petra Koukala. Už jste od nich zaslechl vtípky na adresu finále?

V Pardubicích jsem ještě nebyl. Zůstal jsem v Brně. A kluci postoupili teprve včera (v úterý v semifinále vyřadili Liberec – pozn. red.). Asi slavili, takže teď je to zatím takové mrtvé. Hecování se asi rozběhne až později.

A jak vypadaly oslavy brněnského týmu?

Nějaké byly. Zašli jsme na pivo, ale žádný blázinec. (úsměv)

S kamarády z ulice si rád dáte několik partiček pokeru. Bude na něj teď čas?

Určitě ne. Až v létě, kdy si chodíváme zahrát. Ještě je čas.

Plzeňský gólman Svoboda říkal, že teď bude fandit vám. Stihli jste se po semifinále spolu pobavit?

Zavolal mi hned po semifinále do autobusu. Říkal, že za stavu 6:2 jsem mu mohl puk trefit do břicha. Ale jinak mi přál. Říkal, že na titul máme.

Před sedmi lety jste s Pardubicemi zvedl nad hlavu trofej pro vítěze extraligy. Budete teď proti nim finále prožívat jinak?

Ani moc ne, jen jsme trošku zkušenější. Je to finále, nejvíc co můžete v lize dokázat. Moc se těšíme. Uvidíme, jak to budeme prožívat, ještě zbývá trocha času.

Takže s vámi nic nedělá, že máte sousedy okrást o titul?

Ne, je mi jedno, jestli okradu o titul Pardubice nebo někoho jiného. (smích) O tom to není. Oba fanouškovské tábory své týmy poženou. Jsem rád, že uvidím lidi, které znám. Mám tam spoustu kamarádů, kteří chodí na zimák. Přeju jim, aby se podívali na pěkné finále.

Ještě zažíváte zvláštní pocity, když přijedete do pardubické ČEZ arény?

Je to příjemné. Vždycky si vzpomenu, jak jsme tam vyhráli titul. Líbí se mi tam, jsem tam doma. Ale že by mi ukápla slza? To asi ne.

Kometa s Východočechy prohrála v této sezoně všechny zápasy, jenže pak jste se zvedli a v play off kralujete…

Musím říct, že zápasy s Pardubicemi v sezoně nebereme v potaz. Tehdy nás přehrávaly každé utkání. Myslím, že teď budeme hrát líp. Doufám, že zažijeme vyrovnanou sérii. Hlavně fanoušci si užijí hodně. Ty máme oba týmy výborné. Doufám, že budeme na konci šťastnější. Určitě nás čeká těžká série, ale vezeme se na vlně. Předvádíme docela dobrý hokej.

V čem spočívají silné stránky Východočechů?

Už několik let hrají spolu. Mají velmi podobný kolektiv, netočí se tam tolik hokejistů. Předvádí podobný styl hokeje a jsou na sebe zvyklí. Můžou nasadit tři i čtyři výborné pětky, Růža (gólman Martin Růžička – pozn. red.) se rozchytal do výborné formy. Jejich tým nemá moc slabin, je kompaktní.

Už vás zmáhá únava nebo se cítíte jako někteří vaši spoluhráči, kteří v nadsázce říkali, že po postupu nebolí ani zlomená noha?

Jsem unavený dost. V sérii s Plzní jsem toho měl plné kecky. Naštěstí zbývá ještě pár dní, abychom se dali do kupy. Všechno bude v pohodě a zkusíme ten titul vyhrát.

Říkáte, že jste toho měl plné kecky, ale poslední zápas jste pomohl rozhodnout čtyřmi kanadskými body a celkem jich máte v play off už devatenáct. Kde se to ve vás bere?

Pomáhají mi spoluhráči. Já se malinko vezu s mančaftem. Hraje se mi dobře, skáčou mi body, takže je to víc vidět. Všechno se odvíjí od toho, že předvádíme dobrý hokej. Se sebevědomím se hraje mnohem líp.

Dopadá na vás euforie v Brně?

Lidi nás zastavují, přejí nám hodně štěstí, ale to už od začátku play off. Je to moc příjemné. Lepší, než když na vás házejí kelímky. Pojďme jim ještě udělat radost a čtyřikrát vyhrát.

OČIMA MARTINA SVĚDÍKA

(trenér fotbalových Pardubic, který připravoval Divíška před startem sezony)

„Tomášova sezona není vůbec mojí zásluhou, může si za ni sám. Můžu však potvrdit, že jenom málo lidí má takový přístup k tréninku jako on. V přípravě je hodně poctivý. Bylo na něm znát, že po letech, kdy ho trápila různá zranění, má motivaci něco dokázat. Tomáš už prožil několik povedených sezon, ale v téhle je nejvíc na očích. Je hodně vytížený, na led se dostává v klíčových momentech a vede bodování play off. A jestli pro něj bude finálová série zvláštní? Už toho v extralize prošel tolik, že derby hraje pomalu s půlkou ligy. V případě, že podepíše smlouvu v extralize, tak se přes léto bude připravovat s týmem. Ale jestli půjde do zahraničí, v tréninkové skupině s Petrem Sýkorou ho zase rád uvidím.“