Zkušený zadák nechal syna pod dohledem parťáků z týmu. Na ledě si šikovného klučinu vzali do parády útočníci Jakub Koreis a Tomáš Svoboda. „Hodně se zlepšil a hlavně ho hokej baví. Viděl jsem ho s tátou už na Slavii,“ pokyvuje Svoboda.

Žižka junior se na ledě proháněl jako profesionál, od otce dokonce pochytil, jak správně pozdravit tribuny, a kuráž mu nechybí. „Je strašně vlezlý. Až mě to překvapuje. Přivedu ho na zimák a pak o něm vůbec nevím. Jestli dostane ránu pukem, bude si dávat větší pozor. Ale jsem rád, že není ušlápnutý,“ vypráví obránce.

Ten si po čtyřech letech znovu zahraje o vítězství v extralize a také díky juniorovi má o motivaci navíc. „On už oslavy titulu zažil na Slavii. Velký pohár se mu strašně líbil. Byl z toho nadšený,“ pokýve dvaatřicetiletý obránce.

Jeho syn se pořád ptá, kdy tatínek pohár znovu ukáže doma. „Ještě nerozumí systému play off. Řekl jsem mu, že když čtyřikrát porazíme Pardubice, trofej domů přivezu,“ vypráví.

Šestiletý klučina zápasy play off hodně prožívá. „Všichni ve škole vědí, jak jsme hráli a co se na ledě dělo. Je do hokeje správně zarytý,“ přiznává otec.

Asistent kapitána Radima Bičánka už zažil extraligové finále z obou stran. V roce 2008 slavil na Slavii titul, o rok později se smutkem v očích sledoval vítěze na druhé straně. „V souvislosti s finále se mi samozřejmě vybaví titul. Získali jsme ho v O2 areně, kde tehdy přišlo přes sedmnáct tisíc lidí. Tuhle vzpomínku si ponesu do konce života. Je krásné slavit na domácím zimáku. Třeba se nám to podaří, ale bylo by samozřejmě parádní, i kdybychom získali trofej v Pardubicích,“ zasní se.

Přesto moc dobře ví, kolik práce tým ještě čeká. „Když všichni z týmu udělají maximum, může se to podařit. Jakmile si někdo uleví, nemáme šanci. Uspějeme jen týmovým výkonem, který nás doteď zdobil,“ dodává zadák.