V pátek dokonce hráči vyrazili do ulic i s pohárem. „Dělali jsme takové Tour de Brno. Chodili jsme s ním různě po hospodách a nechali i lidi, aby si jej taky užili. Vyfotit se a sáhnout si na něj," popisoval brněnský kapitán Leoš Čermák.

Pohár prý dokonce naplnili šampaňským a zkoušeli z něj pít. „Moc nám to nešlo, protože má širokou hranu, takže všechno teče kolem," líčil Čermák. „Pohár zatím drží. První s Karlovými Vary byl nějaký rozbitý, nebo falešný. Tento snad udělali odolnější, asi to vyzkoušíme," ušklíbl se Zaťovič.

Se spoluhráči slaví i zranění Tomáš Vincour a Jan Štencel, kteří v současné době chodí o berlích. „Vincka jsme vozili, takže byl v pohodě. Štenclík v pátek odpočíval. Marodům samozřejmě pomáháme," zdůraznil Čermák.

Mistrovské oslavy v Brně. Hokejisté Komety přijeli mezi fanoušky na zaplněný Zelný trh v otevřeném autobuse.
Mistrovské oslavy v Brně: hokejisty přivítalo 12 tisíc fanoušků, obsadili i věž

Kapitán týmu se jako správný lídr zhostil vůdčí osobnosti oslav mistrovského titulu. „Já řídím s Mílou (kondiční trenér Miloš Peca – pozn. red.) v podstatě všechno," usmál se.

Zatímco Čermák si musel počkat na titul skoro celou svoji kariéru, osmnáctiletý forvard Martin Nečas jej získal hned první rok. Bezprostředních oslav se ale nezúčastnil, protože reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa do osmnácti let. „Přijel jsem teprve v pátek. Je to paráda, první sezona v áčku a hned takový úspěch. Musíme takhle pokračovat do dalších sezon," hlásil.

Při sobotních oslavách na Zelném trhu byl hodně vidět i slyšet obránce Tomáš Malec, který neustále odkládal autogramiádu burcováním fanoušků, aby si s ním zazpívali. „On je duše týmu, srdcař. Tři roky nepil, ale teď si něco dal," vtipkoval Zaťovič. „Nic víc jsem nikdy nezažil. Moje srdce bije pro Brno a Kometu," řekl Malec.

Na Zelný trh nakonec zavítalo i v nepříznivém počasí zhruba dvanáct tisíc příznivců modrobílých barev. „Pecka. Jsem z toho naměkko. V životě jsem něco takového nezažil, klobouk dolů," vysekl poklonu brněnským fanouškům bek Michal Gulaši. „Děkuji všem z klubu, Brna, z Moravy, ale i z Čech co nám fandili, i když si myslím, že těch moc není. Jsme za podporu rádi," doplnil Zaťovič.

Zleva Martin Zaťovič, Martin Erat a Jan Hruška.
V Kometě zůstává 90 procent týmu. Erat se rozmýšlí, z Plzně se vrací Svoboda
Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Brno slavilo hokejový titul po 51 letech. Autor: DENÍK/Attila Racek

Unikátní plakát mistrů hokejové extraligy a příloha o cestě brněnské Komety za titulem
• Jak Kometa vstala z popela za éry Libora Zábranského
• Kdo se podílel na historickém titulu po 51 letech
• Fotogalerie fanoušků z oslav
• Jak se slavilo před 51 lety
• Jak vypadá projekt návratu za Lužánky
• Rozhovory, analýzy, zajímavosti
• A spoustu dalšího čtení
• Na 16 stranách Deníku Rovnost již v sobotu 29. dubna!