„Hraje venku výborně. Má skvělé brejkové typy. Pokud ji chceme porazit, musíme trestat její chyby. Ona to zvládla,“ našel hlavní rozdíl domácí kouč Zdeněk Venera.

Narážel hlavně na závěr první třetiny. Modrobílí přestáli úvodní tlak a ve 13. minutě Pražany šokovali zásahem Tomáše Svobody podobně jako v předešlých duelech. Navíc měli blízko k dvougólovému vedení.

Sparťany totiž uchránil od druhé branky kontroverzní zákrok zadáka Radka Philippa. „Jenže na něj se vymlouvat nemůžeme. Pokud Sparta postoupí, nikdo se na tuto situaci ptát nebude,“ posteskl si útočník Svoboda.

O co šlo? Do první sirény zbývalo 71 vteřin, když po akci domácího centra Petrovického před Eratem civěla prázdná branka… Jenže hostující zadák ji úmyslně posunul a gól neplatil. „Úmysl v tom nebyl. Tedy myslím. Přetlačovali jsme s Jakubem Koreisem a on mě odhodil,“ reagoval Philipp.

Fandové se dožadovali technického gólu, ale ten pravidla v tomto případě nepovolují. „Zdá se mi divné, když jde puk do branky a obránce ji schválně vyhodí. Nájezd není takový trest, jako ve fotbale penalta,“ řekl Svoboda.

Trestné střílení Roman Erat nedal. A na začátku druhé třetiny selhal v další superšanci Tomáš Svoboda. „Mrzí mě to, ani nevím, co se stalo,“ litoval. „Kdybychom dali tutovky, mohlo vše vypadat jinak,“ mrzelo dalšího smolaře Erata.

Pražané přestáli hluchou desetiminutovku, a pak už se činili. Nejdříve dorážkou srovnal Alex Foster, pak využil chybu v brněnské defenzivě Petr Ton a v čase 34:34 parádní dělovkou zvýšil na 3:1.

V té chvíli vůbec poprvé tým v sérii vedl o dva góly. A Kometa už se z šoku nevzpamatovala. „Ve druhé třetině jsme hráli velice dobře. Začali jsme se prosazovat v předbrankovém prostoru,“ pochvalovali si sparťanský asistent Richar Žemlička.

Další těžkou ránu Brnu zasadil Bližňák a podtrhl skvělé představení první pražské formace. Kometa slibovala, že doma přiostří, ale oproti duelům v hlavním městě připomínala spícího obra. „Trvalo nám, než jsme se dostali do zápasu. Hráli jsme vlažně, chodili málo do soubojů. To v play off nejde. Do dalšího zápasu to musíme změnit,“ burcoval Svoboda.

Brňany na pár momentů vrátil do zápasu Erat, ale gólovou tečku udělal svým typickým únikem Tenkrát.

Tomáš Svoboda: Vyhovují nám víc vyhecované zápasy

Dal Kometě křídla. Do posledního místa zaplněnnou brněnskou Kajot Arenu rozvášnil ve středečním třetím čtvrtfinálovém duelu rozradostnil gólem. Ve 12. minutě se z úhlu trefil za Pöppereleho záda. Jenomže to bylo ze strany Komety skoro všechno. Další trefu přidal Roman Erat až za rozhodnutého stavu. „Prospali jsme první půlku zápasu, i když to podle výsledku nevypadalo,“ povídal brněnský střelec.

Trefil jste se v polovině úvodní třetiny. Do té doby však byla Sparta lepší. Jak to?
Dlouho nám trvalo, než jsme se do zápasu dostali. hráli jsme vlažně, málo chodili do soubojů, což v play off nejde. Z toho se musíme se poučit.

Ovlivnila zápas situace, při které nebyla Romanu Eratovi uznán gól kvůli posunutí branky?
Nevím, jak je to přesně v pravidlech, ale zdá se mi divné, když jdu puk do branky a oni ji schválně posunou. Je za to nájezd, to ale není výhoda jako ve fotbale penalta. Nechci se nijak vymlouvat, že to ovlivnilo zápas, ale mohl vypadat jinak.

Cítíte velkou křivdu z verdiktu sudích?
Takové je play off. Nikdo se nebude ptát, když Sparta postoupí, jestli posunuli branku. Tak to je. Musí se hrát a udělat vše pro to, aby tým vyhrál.

Přesto vám to ale muselo pocuchat nervy. Obzvlášť před koncem třetiny.
Myslím, že ne. Zápasy by se vyvinul jinak, ale na to se nemůžeme vymlouvat.

Cítili jste, že hrajete trochu opatrněji, než v jiných zápasech?
Sparta má typy hráčů jako je Ton, Tenkrát nebo Ivan Rachůnek, Ti číhají na šanci mezi obránci. Stačí jedna chyba a jedou sami na branku. To musíme mít v hlavách. Žádné bezhlavé útočení tady neexistuje. Musíme víc dohrávat souboje.

Půjdete do čtvrtého zápasu víc po hlavě?
Po hlavě jo, ale určitě ne bezhlavě. Musíme přidat v nasazení.

Chybělo tentokrát větší množství soubojů, protože se oba týmy bály vyloučení?
Zápasy na Spartě byly hodně vyhecované, ale nám to docela vyhovovalo. Samozřejmě si musíme dát pozor na jejich přesilovky.