Brněnský rodák, stálice a oblíbenec fanoušků se totiž na výhrách 3:1 a 5:0 podílel šesti body za jeden gól a pět asistencí. Třiatřicetiletý centr vlétl do play-off jako uragán.

Načasoval jste si správně formu?

Asi se ke mně přiklonilo trošku štěstíčko. Snad bude nastolený trend pokračovat. Zatím je vše snové. Všichni jsme spokojení, a že mi skáčou body, je hrozně fajn na sebevědomí a na herní pohodu. Když to tam nepadá, člověk se v tom babrá a trápí se. Play-off je nová soutěž, jede se od začátku a mně to vychází.

Jan Hruška v play-off 2018/2019:
Zápasy: 2
Body: 6
Góly: 1
Asistence 5
Body dosažené v přesilovce: 4
Střely: 2
Odehraný čas: 25:17 minut
Průměrně odehraný čas: 12:39 minut
Hodnocení účasti na ledě +/-: +2
Trestné minuty: 2

Jak vám sedí souhra s Jakubem Orsavou a Martinem Eratem?

První dva zápasy nám společně vyšly stoprocentně, takže nemůžu odpovědět jinak než, že vše klape, jak má. Na druhou stranu co bylo, už být nemusí. Je třeba jít s pokorou do dalšího utkání. Věřím, že nám forma vydrží a okénka v soupeřově obraně se budou otevírat i nadále.

Ve dvou zápasech čtyři využité přesilovky. Je to rozhodující faktor?

Určitá šablona přesilovek se hraje nějakou dobu. Když se to sehraje kvalitně, vždy se otevře malé okénko. Velkou roli hraje i štěstí, aby do sebe zapadly všechny detaily. Zužitkovali jsme čtyři početní výhody, takže super.

Na druhou stranu se vám daří i v oslabení…

Určitě se nám nebrání snadno. Hradec hraje přesilovky dobře, ale kluci, kteří jsou určení na oslabení, je brání s nasazením vlastního zdraví. Zblokují strašně moc střel a co projde, zastaví Čilo. V tomhle ohledu je zatím všechno pozitivní.

Lucie Šafářová
Sbohem českým fanouškům. Tenistka Šafářová se rozloučí v Praze

Hradec hraje hodně fyzický hokej, dohrává souboje. Je náročné se tomu přizpůsobit?

Jejich fyzický styl hry jim musí brát sílu, což hraje do karet nám, ale uvidíme, jestli to tak opravdu je. Tím, že jsme pořád vedli, jsme perfektně točili pětky. Herní vytížení se rozprostřelo na všechny. Myslím, že jsem nehrál ani patnáct minut. Tohle je hrozně fajn, jelikož po dvou zápasech nikdo není nijak extrémně unavený.

Hráči Hradce neustále provokovali. Bylo důležité se soustředit na vaši hru?

Tohle jsou věci, které jsou výhodně spíš pro nás. Čím víc se soupeř hádá, strká se a dává jeden článek do novin za druhým, tím líp pro nás. Jsem hrozně rád, že tohle nikdo u nás nedělá, protože tohle týmu rozhodně neprospívá. Jen ať v tom hradečtí pokračují.

Věříte v tomhle ohledu na karmu, že se to obrátí proti nim?

Na tyhle věci jsem hodně opatrný, protože na nějakou karmu trochu věřím a tyhle až moc přehnané sebevědomé řeči se nevyplácí. Každý má samozřejmě v tomhle ohledu svůj názor. Někdo je směrem do novin pichlavější a média se v tom vyžívají. Samozřejmě to baví číst lidi. Ale jak jsem říkal, jsem rád, že z Komety tohle nikdo nedělá.

Sérii se nyní přesouvá do Brna, co od toho očekáváte?

Chtěl bych, aby to pokračoval tak, jak to zatím je. Nevím kdo a jestli je dominantní. My máme dvě výhry. Někdo může mít pohled, že Hradec byl v obou zápasech lepší, tak ať klidně byl, ale dva body máme my.

Extraliga hokej Mountfield Hradec Králové vs. Kometa Brno
Labilní Hradec znovu padl. Hokejisté Komety si do Brna vezou náskok

Hradec měl sice hodně střel, ale spousta pokusů byla z rohů kluziště…

Záleží, jak si kdo nastaví styl. Oni se snažili hodně střílet, zasypat Čila (Marka Čiliaka – pozn. red.) Určitě to je recept na úspěch, ale pořád to je jen jeden z ukazatelů hry. To, že měli třeba čtyřicet střel, neodpovídá tomu, že byli lepší. Někomu se to tak třeba může zdát. Já mu to neberu. My jsme spokojení, dvakrát jsme vyhráli a Hradec může mít třeba třikrát tolik pokusů.

V obou zápasech se vám podařilo otevřít skóre. Bylo to důležité?

Vždy je podstatné se ujmout vedení. Domácí se snaží vstoupit od zápasu s tím, vytvořit si tlak. Když pak dostanou rychlý gól, se sebevědomím to určitě zahýbe. Samozřejmě do hlavy jim nevidím, ale asi to příjemné nebylo.

Co byste zlepšil do dalšího zápasu?

Vyhráli jsme 5:0, zápas nám stoprocentně vyšel, takže bych neměnil nic. Sice jsme měli víc vyloučených, ale na druhou stranu i Hradec byl hodně na trestné.