Existuje šance, že si za Detroit zahrajete už v nové sezoně?
Pojedu tam za dva týdny na nováčkovský kemp. Plán je, že když neudělám první tým, letím do Finska, což je pravděpodobné. Samozřejmě bych chtěl do NHL, ale reálné je Finsko.

Jaká je pozice finského týmu?
Lahti počítá s tím, že pokud zaujmu, zůstanu v Detroitu. Sešel jsem se i s manažerem Pelikánů a je vše domluvené. V Lahti o mě mají zájem a věřím, že dostanu velký prostor. Musím předvádět dobré výkony, abych vydržel na předních místech obrany.

Bylo jednání s Detroitem rychlé?
Seběhlo se to za pár dnů. V Paříži mě kontaktoval generální manažer Ken Holland. Sedli jsme si spolu ještě s Jirkou Fischerem. (pracuje pro Detroit a zároveň je hlavní skaut české reprezentace – pozn. red.) Viděl mě i trenér Detroitu a byl spokojený. I když jsem měl ještě jednu nabídku z NHL, neváhal jsem. V Detroitu umí pracovat s obránci a mají kvalitní beky. Věřím tomu. Se vším mě seznámili, ale je to stejně na mně. Ještě to neznamená, že budu hrát NHL. Jen k ní mám blíž, mám životní šanci.

Jaký máte pocit z mistrovství světa?
Z osobního hlediska jsem rád, že jsem zvládl odehrát dva zápasy. Řadím to na první místo. Reprezentovat na mistrovství světa je splněný sen, víc už je jen olympiáda nebo Světový pohár. Týmově je velká škoda, že jsme nezvládli uhrát čtvrtfinále. Rusko předvedlo kvalitní výkon. Každý byl zklamaný, chtěli jsme udělat čtvrtfinále a porvat se o medaili.

Proti Rusku jste bránil hráče z NHL, cítil jste, že stíháte?
Určitě, i když čekání na premiéru bylo dlouhé, ale šlo to zvládnout a pak jsem si zahrál proti hráčům, které jsem sledoval na mobilu nebo v tabletu a v hloubi duše doufal, že si proti nim zahraji. Šlo o motivaci vyrovnat se jim. 

Čeká vás ještě spousta takových zápasů. Je Detroit váš vysněný klub?
Když se zeptáte kluka, jestli má oblíbený tým, který by podepsal, řekne jakýkoliv. Žádného favorita nemám. Jen vzhlížím k bekovi Eriku Karlssonovi z Ottawy.

Jak prožívá vzestup rodina?
Přítelkyně to neřeší, půjde se mnou kamkoliv. Je ráda, že mi to šlape. Hlavně ale že je malý syn zdravý. Rodinné zázemí mám nejlepší, co můžu mít. Přítelkyně mě podporovala i v Paříži, když jsem nehrál. Prošli jsme se na Eiffelovku. Jinak mi fandí celá rodina. Táta měl vyšší tepovku, ale vydržel. (smích)

Jak trávíte krátké volno?
Jsem doma v Pelhřimově, musím nabrat síly. Pojedeme jen na krátkou dovolenou, do nějakého wellness centra. Chci se věnovat co nejvíc rodině, protože se blíží sezona a musím se na ni dobře připravit.

Z EBEL do NHLObránci Liboru Šulákovi se podařil impozantní vzestup. Z mezinárodní soutěže EBEL se dostal až do NHL. Naposledy se do zámoří z EBEL vydal před dvěma roky třicetiletý rakouský forvard Thomas Raffl, který si však po odchodu ze Salcburku zahrál jen 31 zápasů na farmě Winnipegu v celku Manitoba Mosse.
Čeští kolegové v Detroitu:Petr Mrázek (brankář)
Matěj Machovský (brankář)
Filip Hronek (obránce)
Martin Frk (útočník)
Tomáš Nosek (útočník)