Tribuny se zahalily do modrobílé barvy. Fanoušci brněnské univerzity podporují svůj tým. Ani Pražané nezůstávají pozadu. Desetičlenná skupinka studentů v červených dresech hlasitě odpovídá na chorály domácích diváků. „Pomalovali jsme si obličeje, aby všichni věděli, která univerzita je lepší. Rozhodně vyhrajeme a ukážeme, že Praha je hokejové město," vypráví student chemie na Univerzitě Karlově Jan Horák.

V první třetině předvádí hokejisté vyrovnanou bitvu. Na přátelské utkání to však nevypadá. Hokejisté hrají ve vysokém tempu a navzájem si nic nedarují. Vedení se ujímá domácí škola, která využívá přesilovou hru.

Podpora rektorů

Diváci jásají a vytvářejí skvělou atmosféru. „Sledujeme slušný hokej, který je zajímavý i pro diváky, kteří hokeji úplně nerozumějí. Věřím, že vyhrajeme," komentuje zápas rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který přišel podpořit svůj tým.

Svým studentům přijel fandit také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Uspořádat tento zápas byl výborný nápad. Jsem rád, že spolu univerzity nesoutěží pouze ve vědě a pedagogice, ale také v hokeji," pochvaluje si Zima.

Mráz je s přibývajícím časem stále větší, na fandění studentů ale nemá žádný vliv. Domácí hráči se dostávají do vedení 2:1 a udávají tempo hry. Pražští rivalové se s porážkou smířit nechtějí a rychle srovnávají stav zápasu. Hokejisté bojují o každý puk a hrají opravdu tvrdě.

Po úderu loktem do obličeje pražského hráče dochází v závěru druhé třetiny k pěstnímu souboji. Agresivní hra se fanouškům líbí. „Hokej je opravdu kvalitní. Vidíme, že ho na obou stranách hrají kvalitní hokejisté. Nejvíc mě ale potěšila bitka, která dodala zápasu opravdový náboj," vypráví brněnský student Jakub Klement.

Závěrečná třetina rozhodne. Pražané se ujímají dvoubrankového vedení, s čímž se hráči ani fanoušci domácího týmu nechtějí smířit. Kapitán brněnského týmu David Skočovský sice krásnou individuální akcí snižuje, vyrovnat se však Masarykově univerzitě nepodařilo. Pražský studentský výběr vítězí 4:3.

DAVID VONDRA