Nejčerstvější zkušenosti s dresem finálového protivníka má Veselý, který Kometě pomáhal v druhé sezoně po návratu do extraligy. „Z té doby je tam jen několik hráčů a už jich moc neznám. Kádr prošel změnou a je omlazený," řekl Veselý.

Nejproduktivnější hráč Zlína v letošní vyřazovací části si v Brně zahrál jen play out. „Začátek jsme měli dobrý. Po Vánocích jsme ale začali prohrávat, hráči byli zranění a nakonec jsme hráli play out. Nevzpomínám na to úplně dobře," vzpomínal šestatřicetiletý hokejista.

HRÁLI V KOMETĚLuboš Horčička (brankář) - 8 utkání v sezoně 2008/2009,úspěšnost zákroků 90,2%, jedna vychytaná nula
Ondřej Veselý (útočník) - 51 utkání v sezoně 2010/2011,21 bodů (10 gólů + 11 asistencí), 68 trestných minut

HRÁLI VE ZLÍNĚTomáš Žižka (obránce) - 87 utkání v letech 1997–2001,37 bodů (11 gólů + 26 asistencí), 74 trestných minut
Libor Pivko (útočník) - 107 utkání v letech 2001–2003,61 bodů (26 gólů + 35 asistencí), 104 trestných minut

Led na stadionu Luďka Čajky ve Zlíně i s dorosteneckými lety brázdil osm sezon i současný brněnský bek Žižka. „Bude to zajímavé, ale už jsem takto jednou hrál se Slavií. Není to nic příjemného, protože zápasy jsou vyhrocené a kolikrát padají i nepříjemná slova," vyhlížel vypjatá střetnutí zadák, který se ze Zlína odrazil až do dresu zámořského klubu NHL Los Angeles Kings.

Podobnou cestou šel také Pivko, který si po angažmá ve Zlíně jednou zahrál za Nashville Predators. Proti svému bývalému celku si zahraje v této sezoně poprvé, jelikož kvůli zranění nestihl ani jeden ze čtyř vzájemných duelů v základní části.

Ani jeden extraligový zápas si v dresu ševců nepřipsal zlínský odchovanec Jan Káňa. V sezoně 2008/2009 tým nedobrovolně opustil a kariéru zachránil až v Kometě. „Už se tím netrápím. Nejsem ukřivděný. Na druhou stranu mi to pomohlo. Jsem rád, že jsem se dostal do Brna, nakonec to byla výhoda," usmál se.

Zatímco Káňa se spoléhá na pomoc brněnských fanoušků, Veselý na ně má rozporuplné vzpomínky. „Když se přestalo dařit, pískali na nás. Jsou to extrémy ve fandění. Když se daří, tak jsou výborní, a když ne, začali být horší," poznamenal.

MARTIN VYMYSLICKÝ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI