Co všechno lze z videa vyčíst?

Poznáme, jak každý tým hraje v obranném pásmu a jakou volí strategii přechodu do útočné třetiny. Kromě toho samozřejmě jejich styl napadání, který prostor zavírají a kde naopak mají okénko. Nakonec se ale vše rozhodne na ledě a může se jednat o situaci, na kterou se člověk nepřipraví. V tom je sport krásný.

Plníte pouze pokyny trenérů?

Hlavní kouč a asistenti si projdou odehraný zápas a vyberou si momenty, které chtějí klukům ukázat před následujícím zápasem. Na mě čeká zanalyzování soupeře, se kterým hrajeme následující kolo. Podívám se aspoň na jejich dva zápasy a vypíchnu stěžejní situace jejich hry. Přechod středního pásma, napadání nebo přesilovky.

Dají se použít nastříhané materiály víckrát?

Nechávám si klipy, které udělám. Nemůžu však spoléhat jen na ně. Musím zaznamenat, když se v týmu stane něco nového. Třeba výměna trenéra, jenž změní hru.

Je pro vás lehčí přečíst nějaký tým oproti jinému?

Na všechny se soustředím stejně, a i když se s nimi potkáváme v sezoně minimálně čtyřikrát, pečlivě připravuju video na každého soupeře znovu. Nijak je nerozlišuju.

Brněnský videokouč Jiří Horáček.

Loni Kometa prošla až do finále play off, zanedlouho jej rozehraje znovu. Je vaše práce v této fázi sezony náročnější?

Jsme poučení z minulého ročníku. Před začátkem série uděláme výbornou přípravu, kterou po každém zápase obnovíme. Všichni trenéři v play off chtějí vnést do týmu něco nového a naše práce je hodně o detailech, musíme zachytit každou změnu. Připravím sice na tři sta klipů, ale trenéři pak hráčům pustí jen zlomek z nich. O zbytku se pobavíme.

V dnešní době se kluby dobře znají. Je těžké soupeře překvapit. Věnují hráči videu před zápasem velkou pozornost?

Kluci samozřejmě vědí, co můžou od jakého týmu čekat. Úspěch ovšem tkví v detailech, ať už je to postavení buly v útočném pásmu, ze kterého dávají góly, či znalost, jak ubránit přesilovky. Musejí si dopředu udělat představu, co je na ledě čeká, aby měli šanci reagovat.

Co si říkáte na střídačce, když Kometa dostane branku ze situace, kterou jste stříhal ve videu a kladl na ni největší důraz?

Člověk prožije déja vu. Říkám si, že právě o těchto akcích jsem mluvil.

Když se nějaký takový moment přihodí, vezmete si slovo o přestávce?

Ne, mezi třetinami mluví jen hlavní trenér. Ale protože nahrávám každou třetinu, tak o přestávce propojím přístroj s televizí v kabině, aby kluci rovnou viděli, jak na jejich akce zareagovat.

Trénujete mladší dorost, zavádíte video i v brněnské mládeži?

Od letošní sezony je povinnost natáčet extraligu juniorů, aby se kluci sžili s videem. Posune je to pak zvlášť ve chvíli, kdy vidí, že se například měli vrátit dozadu, ale jeli pouze na půl plynu. Příště už nechtějí být na videu v této pozici. Začínáme trochu v menším pracovat s videem i u mladšího dorostu. Jsem přesvědčený, že jim tento prostředek hodně pomáhá.

ADAM HAVEL