Jak se těšíte na duel, ve kterém navléknete „svetry“, s nimiž před sedmdesáti lety získali čeští hokejisté v Praze první titul mistrů světa?
Neměl jsem ho ještě na sobě, jen držel v ruce. Je to zajímavé. Uvidíme, jak bude vypadat, až ho člověk zpotí. Nějak první třetinu musíme zvládnout. (směje se)

Proti Finům jste si zahrál po boku obvyklého parťáka z reprezentace Tomáše Kundrátka. Sedí vám to stále?
Hráli jsme spolu celý minulý rok. Objížděli jsme všechny turnaje Euro Hockey Tour i na mistrovství světa jsme spolu nastupovali. Vyhovíme si a věřím, že nám to bude šlapat dál.

V reprezentaci se sešli hráči s dobrým renomé z NHL. Co říkáte na kádr?
Jsem rád, že kluci, kteří mohli, přijeli. Máme tady hodně kvalitní jména. Chceme vytvořit výbornou partu a udělat nějaký dobrý výsledek.

Trenér Martin Pešout.
Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Je riziko, že jedete na šampionát, přestože nemáte podepsanou smlouvu na příští sezonu v Chicagu?
Neberu to jako riziko. Mám chuť hrát, když jsem dostal pozvánku, neváhal jsem ani chvíli. Přijel jsem, a to si myslím, že je normální.

A jak to vypadá s vaší budoucností v Chicagu?
Jedná se o podmínkách smlouvy. Těší mě, že Chicago má zájem, abych v klubu pokračoval. Měl jsem velmi dobrý pohovor s manažerem klubu (Stan Bowman – pozn. red.), než jsem odlétal. Věřím, že se to podaří dotáhnout.

Jak hodnotíte sezonu z osobního pohledu?
Nevím, co očekávala veřejnost, ale v první sezoně v NHL jsem odehrál padesát zápasů. Nebyl jsem ani jednou na farmě, což je plus. Nikdo asi nečekal, že hned skočím do NHL a zahraju si všechny zápasy. Všechno jde postupnými kroky. Sezonu beru jako úspěšnou. Hrál jsem NHL, splnil se mi sen. 

Mistr play off extraligy Kometa Brno.
Liga mistrů? Náklady a riziko zranění. Není to priorita, zní z Komety

Z play-off jste vypadli velice rychle 0:4 na zápasy proti Nashvillu. Čím vás zaskočil?
Chytal jim výborně gólman Pekka Rinne. Výborně hráli v defenzivě. Hráči Nashvillu byli silnější, rychlejší. Zaslouženě sérii vyhráli. Dva roky po sobě Chicago vypadlo v prvním kole. Nesplnili jsme očekávání.

Stíhal jste sledovat cestu Komety za titulem?
Říkám na rovinu, že srdce v Kometě pořád mám. Klukům, Liborovi Zábranskému a celému Brnu jsem to strašně přál. Je šílenství, co se dělo v Brně, mluví to za vše. Měl jsem toho plný facebook celý týden. (culí se)