Tři sezony v extralize věřil, že hokejová Kometa v nejvyšší soutěži splní dílčí cíl. Letos se majitel brněnského klubu Libor Zábranský dočkal, modrobílí se perou v bojích o titul. A jejich mise v play off teprve začíná. „Pevně věřím, že jsme schopní porazit kohokoli. S ničím jiným do čtvrtfinále nemůžeme jít,“ říká šéf klubu.

Zažíváte teď nejpříjemnější dny od roku 2005, kdy jste vstoupil do brněnského klubu?

Moc rád bych řekl, že ano, jenže řízení klubu není jen o sportovním úspěchu, ale o zajištění chodu a financování. V tomto směru jsme v hodně nestabilní a nestálé době. Po sportovní stránce jsme všichni v klubu spokojení.

Cítíte i zadostiučinění?

Snad jednou při zisku titulu. Pro nic jiného naši práci dělat nechceme. To ani nejde. Letošní ročník vnímám jako dílčí úspěch a jako ocenění sedmileté tvrdé práce. Není to one man show, pracuje tady představenstvo, dozorčí rada, všichni v klubu.

Věřil jste, že tým zvládne předkolo tak rychle?

To bych se pouštěl do spekulací. Věřil jsem, že na Kladno máme. Je dobře, že se nikdo nezranil. Měli bychom jít do dalšího kola odpočatí a věřím, že i s takovou chutí, formou a elánem, jaký kluci mají.

Jak jste sledoval zápas?

Přiznám se, že jsem bohužel nebyl přímo v Kladně. Věnuji se také trénování mládeže v Kometě. Všichni hráči v klubu jsou stejně důležití, ať je to páťák nebo člen A mužstva. Neměl jsem za sebe záskok a nechtěl bych, aby si moji svěřenci mysleli, že áčko nadřazuju nad ně. Hráli jsme doma, vyhráli a já jsem pak utkání sledoval s kamarády v hospodě. Doma by se mnou rodina nevydržela.

Brněnské mužstvo zvítězilo šestkrát v řadě. Co říkáte na načasování jeho formy?

V prvé řadě je to obrovská zásluha trenérů a sportovního úseku. Několikrát v sezoně se ukázalo, že i když se dostavila mírná krize, nikdo nezmatkoval. Vždycky jsme se snažili doplnit tým na postech, kde nás zrovna tlačilo. Myslím, že se to povedlo.

Přál byste si pro čtvrtfinále Spartu, nebo Plzeň?

V obou týmech jsou hodně silné individuality. Každý má jiný herní projev. Plzeň sází na zkušenost, Sparta hodně omladila, oba celky mají vynikající trenéry. Nevyberete si. Oba mančafty jsou špičkové, ale pevně věřím, že jsme schopní porazit kohokoli. S ničím jiným do čtvrtfinále nemůžeme jít.

Brno žije hokejem, i když letos v základní části nebyla návštěvnost tak vysoká jako loni. Očekáváte, že přijde další „boom“ značky Kometa?

Mám logické vysvětlení. V sedmi uplynulých letech šla Kometa ve sledovanosti hodně nahoru, ale strašně se podceňuje síla televize a internetu. Když jsme hráli play off v první lize, ani jedno utkání nebylo možné vidět mimo stadion. Teď je Kometa jeden z nejsledovanějších týmů, určitě zvedáme čísla sledovanosti televize. Naopak považuji za obrovský úspěch, že je vyprodané i přesto, že s nadsázkou bojujeme o diváka s televizí.

Takže euforie trvá?

Srovnávání mi přijde slušně řečeno nesmyslné. Kdyby nebyla televize s internetem a my měli v hledišti 5500 diváků, pak se můžeme bavit o tom, že poklesl zájem o Kometu. Díky médiím a televizi je zájem o nás čím dál větší. A taky se nesmí zapomínat, že lidé dneska obrací každou korunu. Jsme cenově jinde, než když vstupné stálo padesát korun. Myslím, že euforie neopadá. Je úžasné, že lidi o půlnoci stáli frontu na lístky.

Nezastíráte, že ekonomická situace v klubu je složitá. Lístky na předkolo stály mezi 200 až 350 korunami. Pomáhají tyto peníze rozpočtu?

Play off je hlavně o sportovním zážitku. Čím lépe klub hraje, stoupají náklady na cokoli, na prémie hráčů, ubytování, cestování. Nedá se teď mluvit o tom, že bychom měli mít ze vstupného nějaký zisk. Co se týče předkola, budeme rádi, když skončíme na nule.

Ovšem když lidé vidí zvýšené vstupné…

Jasně. Ale je potřeba znát kapacitu haly. Můžete se dostat na jiná čísla v případě O2 Areny nebo Sparty Praha. Při návštěvnosti 14 až 15 tisíc lidí se dá mluvit o zisku, jenže si musíte spočítat průměrnou cenu vstupenky a vynásobit kapacitou haly. Nejde horentně vydělat. Samozřejmě v dlouhodobém horizontu a v základní části soutěže pro nás znamená podpora fanoušků obrovský přínos.