Z brněnských rodáků tak na šampionát pojede pouze útočník Pavel Zacha, který už v mládežnickém věku odešel z Komety do Liberce.

Podle útočníka Jenyše mají současní trenéři týmu do dvaceti let slabost pro hráče nastupující v evropských soutěžích. „Všichni ví, že trenér Přerost hráče nastupující v zámoří moc nemusí. Dopadlo to tak, jak všichni čekali. Vyřazení mě mrzí, dělat ale nemůžu nic," krčí rameny osmnáctiletý forvard.

Zatímco Zbořil plánuje juniorský šampionát, který na přelomu roku hostí Toronto a Montreal, pečlivě sledovat, Jenyš si od hokeje odpočine. „Na utkání se dívat asi nebudu. Kouknu se pak jen na výsledky, jak zápasy dopadly," popisuje.

Vánoce doma

Vyřazení z nominace znamená pro mladíky i jedno pozitivum. Vánoční svátky stráví v Brně se svými rodinami. „Po třech letech budu na Vánoce doma. Aspoň to je příjemné," těší Jenyše.

Oba hokejisté opustili brněnskou Kometu před letošní sezonou. Zbořil nastupuje v týmu Saint John Sea Dogs, který hraje soutěž QMJHL. „V Kanadě se mi líbí. Máme výborný tým a skvělou partu. Bydlíme u rodin. Ta má je super, žije hokejem. Udělá pro mě první poslední," pochvaluje si sedmnáctiletý bek.

Svými výkony si Zbořil zajistil pozvání na tradiční zápas, ve kterém se předvede čtyřicet nejlepších mladíků, kteří nastupují v zámořských juniorských soutěžích. „Je to hodně prestižní, jsou tam nejlepší hráči ze CHL. Není to žádná exhibice, každý jde do zápasu naplno a chce se ukázat," popisuje obránce, který na jaře získal stříbrnou medaili na mistrovství světa do osmnácti let.

Odchodu do zámoří nelituje ani Jenyš, kterého letos draftovala Minnesota Wild. Hraje za juniorku Sudbuy Wolves. Tým je sice poslední v lize OHL, mladý Brňan je ale s dvaadvaceti body třetí nejproduktivnější muž týmu. „Trenér mě má rád, hraju hodně. S rozhodnutím odejít do zámoří jsem spokojený," má forvard jasno.

Díky dobré pozici v týmu tak lépe snáší i dlouhé odloučení od domova. Trochu se mi samozřejmě stýská. Ale není to zase tak hrozné. A třeba za mnou po sezoně někdo přijede," přeje si talentovaný útočník.