Podle expertů oslovených Deníkem Rovnost určitě nelhal. „Série s výsledkem 1:4 vypadá jednoznačně, na ledě to ale vypadalo vyrovnaněji. Kometa měla místy i větší tlak. Jenže ji zradila koncovka," měl jasno legendární brněnský bek Jaromír Meixner.

Podle bývalého kapitána Komety Kamila Brabence byl Zlín přece jen o něco lepší. „Především rozhodoval svou efektivitou v zakončení. Navíc se mi na něm líbila obětavost. Do jedné brněnské střely klidně skočilo i několik hráčů," všiml si Brabenec, který v minulé sezoně oblékal dres slovenského Zvolenu.

Celou sérii se skloňovalo jméno nejlepšího nováčka extraligy – gólmana ševců Libora Kašíka. „Nebyl jsem z něj tak odvařený jako jiní. Podle mého názoru mu pomohly střely, které šly do něj. Nepřicházely teče. Bravurních zákroků tolik nevytáhl," upozornil Meixner.

I tak uznal, že v brankáři měl pozdější mistr navrch. Překvapivě. „Měla to být výhoda Komety. Zkušený Trvaj a mladý Čiliak, který ji dotáhl do play off. Finále se jim nepovedlo," všiml si Meixner.

Zlín ve finále servíroval svůj tradiční urputný hokej s důsledným bráněním středního pásma. Podle očekávání nebavil krásným hokejem. Jako třeba Kometa proti Spartě. „Jako profesionální hráč jsem si tam našel své. Finále splnilo, co mělo. Já jsem byl spokojený," povídal Brabenec.

Jednoduchá hra

I díky přímočarosti slavil titul celek z východní Moravy, a ne Kometa. „Zlín má mladé beky, kterým nedovolili vymýšlet blbosti. Zato u Brna jsem viděl několik kolmých přihrávek, ze kterých soupeř zahrozil," připomněl čtyřiasedmdesá­tiletý držitel pěti domácích titulů.

Zatímco před dvěma lety mohli někteří posměváčci považovat brněnskou účast ve finále za trochu náhodnou, letošní repríza stříbrné medaile tyto řeči zahnala. „Je to skvělý úspěch, že se klub od převzetí Liborem Zábranským dostal až na tyto příčky. Je to kvalitní práce celého vedení," liboval si Meixner.

Správně nastavenou koncepci si pochvaluje i Brabenec. „Brno potvrdilo svoji sílu, i když se s ním před sezonou tolik nepočítalo. Věřím, že mu to zůstane i v dalších letech," podotkl.

Ideální potvrzení bude zisk vytouženého dvanáctého titulu a vyrovnání rekordu Jihlavy. „Je pravda, že historie se neptá, kdo byl druhý. Taky pořádně nevím, kolik mám stříbrných medailí," přiznal Meixner, který s Kometou skončil druhý čtyřikrát.

Vysvědčení Kometa.