Egypt ztichlých palmových hájů a zavlažovaných polí, odkud tradiční způsob života ještě nevymizel. Země pouští a nehostinných hor, kde je voda pokladem a zelené stromy pečlivě střeženým zázrakem. Taková je egyptská krajina a právě takovou se ji pokusí Brňanům přiblížit dvě nové výstavy Moravského zemského muzea v Pavilonu Anthropos.

„Fotografické výstavy nazvané Egypt: proměny a Egypt: tajemství pouště a pyramid mají návštěvníkům připomenout uplynulé padesáté výročí založení Českého egyptologického ústavu. Jsou také součástí řady projektů souvisejících s českou egyptologií, které se konají od listopadu 2007 do konce tohoto roku v České republice i v Egyptě,“ vysvětlil podrobněji pozadí uspořádání výstav vedoucí Pavilonu Anthropos Petr Kostrhun.

Animace abúsírské nekropole

První výstava, nazvaná Egypt: tajemství pouště a pyramid, představuje soubor barevných fotografií a mapuje čtyřicet let působení českého archeologického týmu v Egyptě. „Fotografie a velkoplošné zvětšeniny doplněné vysvětlujícími texty přibližují nové objevy egyptské archeologie, které za padesát let přinesly mezinárodní uznání české vědě. Výstavu oživí i promítání němého dokumentu Československé egyptologické expedice do Núbie,“ uvedl Kostrhun. Dodal, že režisérem snímku je Jan Boněk a kameramanem Jaroslav Novotný. Snímek vznikl v roce 2007 z nezpracovaných materiálů uložených téměř padesát let v archivu Českého egyptologického ústavu.

Dokumentární film také kromě práce a života archeologů ukazuje unikátní záběry krajiny Dolní Núbie, jenž zmizela pod hladinou Asuánské přehrady v šedesátých letech dvacátého století. Součástí výstavy Egypt: tajemství pouště a pyramid je počítačová animace abúsírské nekropole, která je hlavním působištěm českých egyptologů.

Druhá výstava Egypt: proměny představuje dva soubory černobílých snímků dvou fotografů, kteří se setkali na půdě Českého egyptologického ústavu v Praze. Jsou jimi Dale J. Osborn a Kamil Voděra. „Ve stínu známých historických památek a za ploty přímořských letovisek Egypta se rozprostírá země, která zůstává běžnému turistovi utajena. Rozpínavosti milionových městských aglomerací se však tento tradiční Egypt nemůže ubránit a stále rychleji mizí,“ dodal Kostrhun.

Pouští i klidnou krajinou

Vystavené fotografie, které vznikaly v časovém rozpětí čtyřiceti let, srozumitelně ukazují proměny země na Nilu. „Oba soubory se částečně tematicky překrývají, částečně odrážejí rozdílné záměry a cíle fotografů. Panuje zde chvějivé napětí mezi klidným charakterem snímků Dala J. Osborna a naléhavým přístupem Kamila Voděry, který se usilovně snaží zaznamenat to, co se do jeho další návštěvy Egypta velmi pravděpodobně stane pouhou vzpomínkou na minulost,“ dodal Kostrhun.

Moravské zemské muzeum a Český egyptologický ústav chtějí výstavami poukázat na kulturní bohatství, krásu i současné problémy Egypta, který se pro mnohé z nich stal druhým domovem.