Nejpestřejší nabídku má Moravská galerie v Brně. Ta pořádá dílny různého tematického zaměření pro zájemce napříč generacemi, a to i pro účastníky s fyzickým či mentálním handicapem. „Počet dětí v jednom kurzu je patnáct a zatím jsou obsazeny tak z poloviny. K těm nejzajímavějším kurzům letos patří dva: Obrázky, písmena a design a Kolik tváří má design, které se inspirují výstavou 25. mezinárodního bienále grafického designu Brno 2012," říká Markéta Skotáková z Moravské galerie. Upřesňuje, že oba výtvarné kurzy jsou pro děti od šesti do dvanácti let.

Dospělým je naopak určen například ateliér nazvaný Fotografujeme architekturu a design. Ten netradičně hostí Jurkovičova vila a Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně. „Na dvoudenním workshopu digitální fotografie si lze vyzkoušet fotografování v exteriéru i interiéru. Nutný je vlastní digitální fotoaparát," dodává Skotáková.

Ve fotografování se mohou zdokonalit také účastníci týdenního workshopu v Lednici. Ten se koná již počtvrté a opět jej povedou respektovaní tvůrci na poli fotografie: Antonín Kratochvíl, Jiří Turek a Jan Pohribný.

„Dílny jsou určeny amatérům i profesionálům. Vybírat lze ze tří tvůrčích dílen, zaměřených na portrét, módu, dokument, reportáž nebo krajinu," uvedla Markéta Faustová z agentury 2media.

Jiří Turek spjatý především s módní fotografií se zaměří na portrét a módní story v prostorách Lednického i Valtického zámku a okolí. Cílem Kratochvílovy dílny zase bude naučit se fotografovat osoby a objekty netradičním způsobem. A co nabídne Jan Pohribný?

„V Lednicko-valtickém areálu a okolí Pálavy zasvětí zájemce do tvůrčích postupů při fotografickém zpracování krajiny, která se nezdá být na první pohled něčím výjimečná. Zvláštní pozornost pak Pohribný věnuje přirozenému a umělému osvětlení v exteriéru nebo na aplikaci barvy v prostoru," upřesnila náplň kurzu Faustová.

Ateliéry přes léto pořádá také brněnská Wannieck Gallery. Děti od tří do dvanácti let mohou rodiče lektorům svěřit od 20. do 22. srpna. Téma dílen zní Kdo si hraje, nezlobí.

„Zaměříme na výrobu hraček z různých materiálů z papíru, sádry a tak podobně. Ateliér je určen všem dětem, které rády tvoří a objevují nové výtvarné techniky. Není potřeba žádná výtvarná průprava. Děti si mohou zdokonalit praktické dovednosti, rozvíjet fantazii, komunikaci a práci ve skupinách," uvedla Magda Ševčíková z lektorského oddělení Wannieck Gallery. Upřesnila, že každý si své výtvarné dílo může odnést domů.

Letní ateliéry pořádá Wannieck Gallery již potřetí. „První rok byl o letních prázdninách pouze jeden a od loňska pořádáme pro velký zájem dva," dodala Ševčíková.

Ceny letních ateliérů a workshopů se různí. Zpravidla částka obsahuje použitý materiál a v případě mimobrněnských kurzů také ubytování. „Účast na třídenním výtvarném ateliéru stojí 750 korun a zahrnuje vedení zkušenými lektory, výtvarný materiál, pití a svačinu a další náklady," říká Magda Ševčíková z Wannieck Gallery.

Účast na dílnách v Moravské galerii se pohybuje od čtyřiceti korun na den až po částku 1200 korun za týden. V ceně je nejen odborné vedení a materiál, ale také společné obědy pro děti nebo jízdné.

Nejvíce za kurzy zaplatí příznivci fotografie. Týdenní dílny vedené Jiřím Turkem stojí 25 000 korun, workshop s Antonínem Kratochvílem ještě o deset tisíc více. V ceně je však zahrnuto i ubytování a studenti uměleckých škol mají padesátiprocentní slevu.

léto 2012: kurzy a workshopy

Fotografujeme architekturu a design: 27. a 28. července, dílny v Jurkovičově vile a v Uměleckoprůmyslovém muzeu, které vede fotografka Gabriela Kolčavová. Nutná rezervace předem na tel. čísle 532 169 146

Letní jihomoravský fotoworkshop v Lednici: 30. července až 5. srpna, dílny pro začínající i zkušené fotografy. Lektoři: Antonín Kratochvíl, Jiří Turek, Jan Pohribný. Přihlášky a více informací na www.smpw.cz

Letní výtvarný ateliér pro děti: 20. až 22. srpna, výtvarné dílny v brněnské Wannieck Gallery pro děti od tří do dvanácti let. Rezervace v kurzu a více informací na tel. čísle 736 625 405

Workshop s Dianou Rachmuth: 23. až 28. července, dílny se švýcarskou výtvarnicí, která předvede možnosti práce s mentálně postiženými. Určeno i zájemcům z muzeí a dalších institucí. Info na tel. 532 169 121